c S
Dnevne novosti

Strankama 50, 2 milijuna kuna za rad u ovoj godini

03.01.2014 07:15 ZAGREB, 2. siječnja 2013.(Hina), Za rad parlamentarnih političkih stranaka i nezavisnih zastupnika država je u ovoj godini osigurala 50,2 milijuna kuna, što je iznos identičan lanjskome.

Iznos koji su stranke dobile izračunat je temeljem broja zastupnika koje imaju, pa je slijedom toga najviše novca pripalo SDP-u (20, 4 milijuna), potom HDZ-u (14,5 milijuna), pa HNS-u (4,4 milijuna kuna). Po zastupniku se godišnje dobije 325.725 kuna, a po zastupnici deset posto više, dakle 358.297 kuna. Laburisti i HDSSB za politički su rad dobili po 1,9 milijuna kuna, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) nešto više od milijun kuna, IDS i SDSS po 977 tisuća kuna, Kerumova Hrvatska građanska stranka (HGS) 684 tisuće kuna.

Demokratskom centru (DC) i HSP-u dr. Ante Starčević pripalo je po 358 tisuća kuna, a HSS-u i Bošnjačkoj demokratskoj stranci Hrvatske po 325.725 kuna. Isti iznos dobit će i svaki od šestorice nezavisnih zastupnika. Sredstva koja im država daje za rad, stranke i nezavisni zastupnici moraju trošiti strogo namjenski, potvrdio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin - taj Odbor, naime, donosi formalnu odluku o raspodjeli sredstava. Grbin upućuje da postoji zakon koji jasno propisuje postupanje s 'državnim novcima' i koji zabranjuje trošenje za osobne potrebe.

Kako bi se eventualne zlouporabe svele na najmanju moguću mjeru, zakon je propisao niz 'osigurača'. Parlamentarni politički akteri dužni su donositi godišnje programe rada i financijske planove, voditi poslovne knjige. Obvezni su i podnositi godišnje financijske izvještaje, te ih dostaviti Državnom uredu za reviziju u roku 60 dana od dana isteka izvještajnog razdoblja, dakle do 1. ožujka tekuće godine Izvješće o reviziji dostavljenih mu izvješća Ured dostavlja Hrvatskom saboru, te ih objavljuje na svojoj web-stranici. Godišnji financijski izvještaji javni su dokumenti, a političke stranke dužne su ih objaviti na svojim web-stranicama, najkasnije do 1. ožujka tekuće za prethodnu godinu.