c S
U središtu

Predstečajna nagodba i stečaj

27.01.2014 Aktualna pitanja iz predstečajne nagodbe i stečajnog postupka, osobito u vrijeme krize zbog koje se mnogi gospodarstvenici još uvijek suočavaju s problemima u poslovanju, pobudila su veliki interes na još jednom uspješno održanom IUS-INFO pravnom praktikumu.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pokazao se vrlo nedorečenim s mnogo prostora za manipulaciju i zloporabu zbog čega ga je iznimno teško provoditi u praksi. Stoga je do sada vrlo malo sklopljenih nagodbi, a stranke koje su sklopile predstečajnu nagodbu, rijetko uredno izvršavaju svoje obveze. Ovim saznanjima naša stručna predavačica, dr. sc. Jelena Čuveljak, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu, započela je iznimno zanimljivo savjetovanje o predstečajnoj nagodbi i stečaju temeljeno na dugogodišnjem iskustvu u provedbi ovog postupka.

Koji su ciljevi predstečajne nagodbe, razlozi za pokretanje postupka, koja su plaćanja dozvoljena, a koja nisu u stanju nelikvidnosti, tko može biti dužnik, tijela u postupku, plan financijskog i operativnog restrukturiranja, privremene mjere, rješenje o otvaranju postupka i pravne posljedice otvaranja, izlučni i razlučni vjerovnici, odgovornost za upravljanje u tijeku i nakon sklapanja predstečajne nagodbe, prekid postupka, utvrđivanje tražbina, postupanje suda, skraćeni postupak te pravni učinci sklopljene predstečajne nagodbe, samo su neke od tema o ovom zahtjevnom i u praksi dosta složenom postupku.

Drugi dio izlaganja nastavljen je temom stečajnog postupka kojeg regulira često noveliran Stečajni zakon te su tijekom izlaganja posebno istaknute njegove posljednje izmjene i dopune koje su utjecale na provedbu ovog postupka. Uz stečajne razloge, subjekte i tijela stečajnog postupka, pokretanje stečajnog postupka i prethodni postupak, bilo je riječi i o pravnim posljedicama otvaranja stečaja, pobijanju dužnikovih pravnih radnji, poslovanju u stečaju, vjerovnicima i isplatnim redovima, utvrđivanju tražbina, ali i o nastavku parničnog postupka, parnicama o tražbinama izlučnih i razlučnih vjerovnika te o parnicama koje preuzima stečajni upravitelj, radnim sporovima, unovčenju stečajne mase i namirenju stečajnih vjerovnika, zaključenju postupka, naknadnoj diobi te stečajnom planu.

Prije i tijekom praktikuma sudionici su postavljali brojna zanimljiva pitanja i opisivali složene probleme s kojima se suočavaju u praksi pri provedbi postupka predstečajne nagodbe i stečaja i time doprinjeli kvalitetnoj i sadržajnoj raspravi.

praktikum 24.1.14.

Na kraju posebno zahvaljujemo našoj cijenjenoj predavačici sutkinji Jeleni Čuveljak na uloženom trudu oko izlaganja, pojašnjavanju tema uz primjere iz svoje bogate sudske prakse te izvrsno pripremljenim prezentacijama i primjerima obrazaca za stečajni postupak kao i svim našim sudionicima na dolasku i aktivnom sudjelovanju tijekom pravnog praktikuma.

U petak, 31. siječnja 2014. u Zagrebu te 14. veljače 2014. u Splitu održat ćemo pravni praktikum s istom temom pa pozivamo sve Vas koji imate otvorena pitanja o prestečajnoj nagodbi i stečajnom postupku, a niste znali kome ih postaviti, da na vrijeme pošaljete svoje prijavnice i pridružite nam se kako bismo Vam pokušali pomoći u rješavanju konkretnih problema.

Veselimo se Vašem dolasku i vidimo se uskoro!

Vaš IUS-INFO tim