c S
U središtu

Suci više neće smjeti omalovažavati žrtve

16.03.2009 Ustavni sud potvrdio je odluku Državnog sudbenog vijeća koja bi se mogla uzeti kao presedan nakon kojega više neće moći ostati nekažnjene šovinističke i uvredljive opservacije koje pojedini suci ugrađuju u svoje presude.
To znači da se ubuduće neće smjeti zažmiriti na presude kakva je prvi put bila donesena Zadranki Ani Magaš za ubojstvo supruga. Sudac je tada napisao da je time što je u noći uoči ubojstva plesala s drugim muškarcem “iskazala da ne poštuje supruga uopće, ili ne u dovoljnoj mjeri”, da ga je tim činom “uvrijedila, odnosno napala njegovu čast i dostojanstvo”, implicirajući da je sama kriva što ju je napao.

Živcirale ga žalbe

DSV je, naime, stegovno kaznio suca Općinskog suda u Vukovaru Marka Rogulju upravo zbog toga jer je u svoje presude ugrađivao mišljenja koja sa suđenjem nemaju, niti bi smjela imati, nikakve veze. - Sudac se ne može pozvati na odgovornost za izraženo mišljenje ili za donesenu odluku, što je zagarantirano i Ustavom. No, ova sudačka sloboda iscrpljuje se u oblikovanju mišljenja o postojanju ili ne postojanju određenih činjenica i u tumačenju pravnih normi - stav je DSV-a kojemu je za pravo dao i Ustavni sud.

U skladu s tim stavom, vukovarski sudac Rogulja je kažnjen jer je kroz svoje odluke “ratovao” sa socijalnim radnicima koji su ga živcirali jer su podnosili žalbe. - ...Žalitelj misli da ima ulogu nekog nadzornog organa nad sudom... Žalbom će tucati luk sucu na glavi i učiti sud pameti... - napisano je, među ostalim, u odlukama vukovarskog suca koji nije štedio riječi na račun tamošnjeg Centra za socijalnu skrb. - U ostalom dijelu Hrvatske niti pred jednim općinskim sudom, niti pred jednim Centrom za socijanu skrb, nije nikada podnosio ovakve žalbe... ovakve žalbe podnosi jer se one mogu shvatiti i tumačiti kao politički nacionalno obojene jer se, eto, nekome ne sviđa sud i uređujući sudac - pisao je Rogulja.

Sporni samo motivi

Valja napomenuti i to da je stegovni postupak pokrenuo bivši predsjednik Županijskog suda u Vukovaru Ante Zeljko, koji je s Roguljom i privatno bio u vrlo lošim odnosima budući da ga je Rogulja prijavljivao za nezakonitosti. No, bez obzira na motive, ubuduće se neće tako lako slijegati ramenima na situacije poput one u kojoj je sudac poučio Anu Magaš da je logično da ju je suprug nazvao “kurvom”, te da je trebala izbjegavati nekoliko sati susret sa suprugom, jer je znala da je on pod utjecajem alkohola.