c S
U središtu

Sabor: SDP oštro protiv izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode

20.03.2009 ZAGREB, 19. ožujak 2009.Hina - Klub SDP-a optužio je na kraju današnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora, u raspravi o izmjenama Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode, da Vlada predloženim izmjenama štiti interese stranih duhanskih kompanija i šteti domaćim proizvođačima duhana, što su oštro opovrgnuli iz HDZ-a i prozvali SDP za politiziranje.
Izmjenama koje je Vlada u hitnom postupku predložila Hrvatskome saboru, u Hrvatskoj bi se od 1. lipnja uveo europski trošarinski sustav oporezivanja cigareta, odnosno ista specifična stopa poreza na sve cigarete u iznosu od 180 kuna za tisuću komada, a zadržao bi se proporcionalni posebni porez od 30 posto od maloprodajne cijene cigareta.

Od 1. lipnja bi tako na sve tri skupine cigareta (A, B i C) trošarina bila 3,6 kuna po kutiji cigareta. Usklađivanje trošarinskog zakonodavstva RH s trošarinskim zakonodavstvom EU jedna je od obveza preuzetih u Poglavlju 16 - "Oporezivanje", kao i u Pregovaračkom stajalištu za spomenuto poglavlje, rekao je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić. Od početka ove godine, inače, na snazi je Zakon koji je prepolovio razlike u trošarinama s obzirom na skupine cigareta (A, B i C), a bilo je planirano da se od početka iduće godine ta razlika u potpunosti ukine.

No, kako je Europska komisija razlikovanje, koje još uvijek postoji, ocijenila neprihvatljivim i diskriminirajućim za razne proizvođače, Saboru su upućene predložene izmjene kojima bi se razlike potpuno ukinule 1. lipnja.

Nenad Stazić (SDP) nazvao je Vladin prijedlog izmjena nerazumnim i "trčanjem pred rudo", rekavši kako nema nikakve potrebe da se pola godine ranije uvede jedinstvena stopa poreza, budući da je to izmjenama zakona prihvaćenima u Saboru na kraju prošle godine, predviđeno za 1. siječnja iduće godine. "Vlada očito pogoduje stranim kompanijama, Philip Morrisu i British Tobaccou", rekao je Stazić. Replicirali su Frano Matušić i Mario Zubović iz HDZ-a rekavši kako to nije točno, a Stazićev nastup nazvali teatralnim. "Hrvatska Vlada ne pogoduje stranim kompanijama već omogućuje nediskriminatorno ponašanje na tržištu", rekao je Matušić, poručivši Staziću da jasno kaže je li za ulazak Hrvatske u EU. "Ako vi ne želite ići u EU onda to jasno recite, ali nemojte optuživati Vladu da pogoduje stranima kompanijama", rekao je Matušić.

Stazić smatra da će se izmjenama povećati šverc cigareta jer će, kaže, cigarete u BiH biti pet puta jeftinije, a nestat će i potreba za domaćim duhanom. "Hrvatska će definitivno biti zemlja s najskupljim cigaretama u Europi u odnosu na kupovnu moć građana", dodao je Stazić, a odgovorio mu je državni tajnik Marić rekavši kako će cigarete u Hrvatskoj biti nešto skuplje, "ali nikako ne pet puta".