c S
U središtu

Uskoro prekršajni nalozi zbog neodjavljenih vozila i nevraćenih tablica

30.03.2009 U Hrvatskoj ima gotovo 206.000 vozila čiji vlasnici nisu u zakonskom roku od 15 dana nakon isteka prometne dozvole (registracije) odjavili vozilo i policiji vratili registarske tablice i protiv njih će se uskoro početi izdavati obvezni prekršajni nalozi, najavilo je Ravnateljstvo policije.
Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obaveznim prekršajnim nalogom vlasnicima vozila (fizičkim osobama) izricat će se novčane kazne od 700 kuna, a za pravne osobe i obrtnike od 5000 do 15.000 kuna. Osim toga, Policijska uprava, to jest policijska postaja odjavit će vozila ako je prometna dozvola istekla prije više od jedne godine.

U Ravnateljstvu policije kažu da je svrha izdavanja prekršajnih naloga veća sigurnost cestovnog prometa, manji broj neregistriranih vozila i njihova sudjelovanja u prometnim nesrećama.

Lani su u 476 prometnih nesreća sudjelovala vozila kojima su istekle prometne dozvole, a Hrvatskom uredu za osiguranje podneseno je čak 2047 odštetnih zahtjeva vezanih uz prometne nesreće neregistriranih vozila, to jest vozila kojima je istekla prometna dozvola.

Prilikom nadzora prometa policajci su lani podnijeli 13.417 obveznih naloga zbog neodjavljenih vozila te 38.122 zbog upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom. (Hina)