c S
U središtu

Odgovor švedskog Predsjedništva EU predsjednici Vlade RH

16.09.2009 Prenosimo odgovor švedskog Predsjedništva Vijeća EU na pismo predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor.
Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovana predsjednice Vlade, Švedsko Predsjedništvo pozdravlja Vaše pismo, koje je na odgovarajući način otklonilo rezerve Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije u pregovaračkim poglavljima.

Nakon obavljenih konzultacija s Republikom Slovenijom i s razumijevanjem da su jamstva koja je Republika Hrvatska dala dovoljna za dizanje njenih rezervi za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja povezanih s rezervama Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije, švedsko Predsjedništvo će stoga 2. listopada 2009. sazvati Međuvladinu konferenciju kako bi se nastavili pristupni pregovori Hrvatske s EU.

Švedsko Predsjedništvo prima na znanje da su se obje strane usuglasile nastaviti pregovore o postizanju dogovora o graničnom sporu, uz olakšavanje Predsjedništva EU podrazumijevajući da granični spor ili predaju arbitražnom sudu ili sklope dvostrani ugovor o zajedničkoj državnoj granici u skladu s glavnim prioritetima izraženim u Pristupnom partnerstvu s Hrvatskom (Odluka Vijeća 2008/119/EC) i s namjerom da ih ispune.

Nastavak pregovora između Hrvatske i Slovenije o graničnom sporu bit će sazvan istodobno s Međuvladinom konferencijom. Podrazumijeva se da oba pisma predstavljaju sastavni dio pristupnih dokumenata Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Poštovana predsjednice Vlade, molim Vas da primite iskaze mog najvećeg poštovanja."

Fredrik Reinfeldt, Predsjednik Vlade Švedske

Izvor: Hina