c S
U središtu

NFT – jedinstvena kripto imovina

07.05.2021 NFT je nedavno popularizirana blockchain tehnologija. Uz objašnjenje načina funkcioniranja i razloga popularnosti, autorica razmatra i mogućnosti njenog pravnog uređenja.

Engleska kratica NFT označava naziv non-fungible token, u prijevodu nezamjenjivi token. NFT je poseban kriptografski generirani token koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje s jedinstvenom imovinom koja se ne može replicirati. Jedinstveni token može biti bilo što (digitalna slika, rečenica, video zapis ili bilo koji podatak), no, za razliku od svega drugog digitalnog, NFT je jedinstvena imovina a sve ostalo su kopije i reprodukcije.

NFT je populariziran 2017. godine dosezanjem rekordnih cijena na tržištu, kada je tvrtka Dapper Labs prodavala grafički nacrtane mačke kao digitalnu imovinu čiji su pojedini jedinstveni primjerci tj. NFT-ovi u obliku grafičkih mačaka prodavani u desetinama tisuća američkih dolara.

Ove godine je glazbena skupina Kings of Leon objavila NFT izdanja svog novog albuma pod nazivom When You See Yourself koji će javnosti biti dostupan na uobičajeni način, a NFT izdanje će imati poseban dodatni sadržaj za cijenu od 50 američkih dolara.

Američka košarkaška liga NBA također kao NFT prodaje najbolje poteze svojih igrača iz utakmica te su tako najbolji trenutci iz igre LeBrona Jamesa prodani za 200.000 američkih dolara. Video se inače može besplatno pogledati na YouTube-u, a očekuje se da će ga kupac tijekom vremena prodati za barem deset puta više.

Posljednja velika NFT transakcija je u fokus stavila digitalnu umjetnost prodajom prvog umjetničkog djela, kolaž umjetnika Beeplera za 69,3 milijuna američkih dolara.

Blockchain tehnologija

Postavlja se pitanje što NFT čini jedinstvenim odnosno nezamjenjivim budući da se radi o digitalnoj imovini koju je moguće jednostavno kopirati i time dobiti više identičnih primjeraka, odnosno na koji način NFT dobiva obilježje jedinstvene kripto imovine. Odgovor na to pitanje je primjena razine sigurnosti blockchain tehnologije koja omogućava nezamjenjivost tj. to da uvijek postoji samo jedna kopija jednog NFT-a u nekom trenutku. Na taj način NFT može biti predmetom vlasništva onoga kome treba pripadati.

U pravnom kontekstu zanimljivo je pitanje regulative prava vlasništva u blockchain tehnologiji koja funkcionira decentralizirano i neovisno, bez organa upravljanja, tvrtke ili bilo koje druge organizacije koja bi mogla utjecati na njegov sadržaj. Kao i Internet, blockchain je baza podataka koja ima karakter mreže. Međutim, u slučaju blockchaina, baze podataka ne pohranjuju poslužitelji, već sudionici mreže. Blockchain je potpuno javni registar u kojem svaki sudionik mreže može vidjeti informacije o svim unosima. Mreža djeluje na osnovi sudionik-sudionik. Sudionici vjeruju jedni drugima, budući da su sve operacije potvrđene kriptografskim algoritmima pa bi za lažiranje ili brisanje podataka trebalo hakirati preko polovice računala koja čine ovu mrežu. Najpoznatije blockchain mreže su kripto valute, a ista razina sigurnosti koju blockchain daje monetarnim tokenima (kripto valutama) primjenjuje se i na NFT-ove.

NFT – razvoj i nove mogućnosti

Izgled NFT-a je kriptirana datoteka koja je jedinstvena i nezamjenjiva. Po plaćanju vrijednosti NFT-a, NFT kupac dobiva unikatan certifikat vlasništva koji je spremljen u blockchain-u. S obzirom na to da se sve što postoji u digitalnom formatu može pretvoriti u NFT, sva ta imovina sada može postati jedinstvenom i nezamjenjivom. Budući da jedinstvenost i daljnja distribucija utječe na rast vrijednosti predmeta prodaje, zanimljiv je pravni i financijski kontekst svih mogućnosti koje kupac NFT-a dobiva u smislu daljnje distribucije i eventualne naplate sadržaja NFT-a. Zbog osnovnih karakteristika jedinstvenosti i nezamjenjivosti, logično je da je umjetnost grana u kojoj se NFT-ovi danas popularno koriste, a stvaratelji su skupina koja ih ima interes promovirati kao novi način prodaje i zarade od digitalne umjetnosti.

Ana Paštrović, mag.iur.