c S
Dnevne novosti

Barroso najavio promjene u trošenju sredstava iz EU fondova

09.10.2012 07:08 BRATISLAVA, 5. listopada 2012.(Hina), Europskoj uniji potreban je politički sporazum u kojoj će bogatije zemlje prihvatiti i ubuduće pomagati slabije razvijenim regijama, a zemlje najveći korisnici proračuna morat će dopustiti da su se okolnosti promijenile i da je "potrebna veća koncentriranost i disciplina u trošenju sredstava" koje povlače iz europskih fondova što će u konačnici najveću korist donijeti ujedinjenoj Europi, kazao je u petak u Bratislavi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na konferenciji za novinare nakon sastanka na vrhu neformalne skupine "prijatelja kohezije EU".

Barroso i predsjednik EP-a Martin Schulz svojom su nazočnošću dali težinu sastanku predsjednika vlada i visokih dužnosnika 15 zemalja članica EU i Hrvatske, koja ima status promatrača, koje su najveći korisnici kohezijskih i strukturnih fondova EU i koje zahtijevaju da ti fondovi u novom dugoročnom proračunu EU (2014.-2020.) o kojem upravo traju teški pregovori, ne budu smanjena, kao što to traže zemlje koje najviše uplaćuju u te fondove.

"Različite strane u Europi moraju se ujediniti i zato sam danas na sastanku pozvao "prijatelje kohezije" i "prijatelje boljeg trošenja" da se u Europskom vijeću ujedine i postanu "prijatelji rasta", održivog rasta", kazao je Barroso novinarima koji su pratili summit u Bratislavi. "U Europi moramo stvoriti uvjete da se vratimo rastu, a europski proračun je najvažniji instrument koji imamo za ciljana ulaganja u rast", naglasio je predsjednik EK.

Barroso je ocijenio da su neki europski političari proturječni kad kažu da podupiru rast u Europi, a potom predlažu smanjenje ulaganja u višegodišnjem proračunu EU. Zato EU treba politički sporazum koji bi se sastojao u tome da naprednije zemlje neto-uplatitelji pristanu i dalje podupirati ambicioznu kohezijsku politiku i manje razvijene europske regije, a da kohezijske zemlje prihvate činjenicu o novim makro ekonomskim uvjetima i da shvate da više nemaju pravo da s dodijeljenim sredstvima rade što žele već da ih moraju koristiti za jačanje konkurentnosti i rasta.

"Da bi se ostvarila fiskalna konsolidacija, nužna su ulaganja u kohezijske fondove jer bez tih fondova neke zemlje neće biti kadre ispuniti ciljeve zadane u Paktu za stabilizaciju i rast i pridonijeti stabilnosti eurozone i EU u cjelini", rekao je Barroso. Kohezijski i strukturni fondovi imaju važnu ulogu i u smanjenju neravnoteže u gospodarskoj razvijenosti u raznim dijelovima Europe, a trenutačna gospodarska kriza, kako je istakao predsjednik EK, u velikoj mjeri je posljedica osjetnog disbalansa između različitih zemalja članica EU.

No, zemlje koje se najviše koriste kohezijskom politikom, morat će se prilagoditi konceptu povećane koncentracije, pojednostavljenja i djelomične uvjetovanosti, jer će se samo sinergijom ta dva pristupa, odnosno time da "prijatelji kohezije budu i prijatelji boljeg trošenja" Europa uspjeti gospodarski konsolidirati i stabilizirati i krenuti u novi rast.

Jose Manuel Barroso na kraju je istaknuo i svoje uvjerenje da dogovor o višegodišnjem europskom proračunu treba postići sada, ako je moguće do kraja godine, jer se uvjeti neće promijeniti odgodom do nekog trenutka slijedeće godine, a Europa bi svojim partnerima tako pokazala da je kadra dogovoriti se i brzo donositi važne odluke.