c S
Dnevne novosti

Bjeliš: profesionalna i društvena odgovornost Sveučilišta

06.11.2012 07:16 ZAGREB, 5. studenog 2012.(Hina), Sveučilište u Zagrebu ima obvezu i zadaću obrazovati visoko profesionalne akademske građane, ali to nije moguće bez naglaska na njihovoj društvenoj odgovornosti i zato sveučilište mora raditi po visokim moralnim standardima i njegovati ih, poručio je rektor toga sveučilišta Aleksa Bjeliš na svečanoj sjednici Senata upriličenoj u povodu Dana Sveučilišta.

Dies Academicus okupio je na početku 344. akademske godine toga najstarijega hrvatskoga sveučilišta u kontinuitetu nastave i svakako najvećega, predstavnike hrvatske akademske zajednice i političke elite te ih usuglasio u stajalištima da je znanje temelj boljitka svakoga društva, pa tako i hrvatskoga, kao i da u stanju gospodarske i društvene krize treba posebno osvijestiti baš tu činjenicu i učiniti sve da se povećaju ulaganja za obrazovanje, znanost i istraživanje.

Tako je predsjednica Rektorskoga zbora visokih učilišta Republike Hrvatske i rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah istaknula da pozitivna iskustva upućuju na to da se baš u vrijeme recesije više novca ulaže u obrazovanje, znanosti i istraživanje. S njom je suglasan i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić koji je ukazao na to da su razvoj i inovativnost u korelaciji sa sveučilištem koje pak u vrijeme krize ima najveću ulogu. Izrazio je i spremnost za još tješnjom suradnjom Skupštine i Sveučilišta kako bi se, rekao je, što skorije izradio plan za kampus Borongaj i dovršio sjeverni kampus.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zahvalio je zagrebačkome Sveučilištu što je pridonijelo i pridonosi razvoju hrvatskoga društva jer je, istaknuo je, baš obrazovanje ono u kojemu su ujedinjuje tri bitne strateške vizije hrvatske Vlade - da Hrvatska bude slobodno društvo u kojemu će svi imati jednake šanse i biti društvo oslobođeno straha. Podsjetio je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) već donijelo niz zakonskih rješenja 'na tome tragu', poput onoga da će od iduće godine prvi put u Hrvatskoj biti uvedeno devetogodišnje obvezno obrazovanje, kao i odluke o besplatnom upisu na prvu godinu fakulteta te besplatan studij za sve studente koji redovito studiraju.

Jovanović je najavio da bi do kraja iduće godine trebala biti dovršena i Strategija odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije, na čijim su smjernicama zajednički radili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te predstavnci Sveučilišta. Nezaobilaznu ulogu koju je sveučilište imalo, ima i imat će za razvoj društva istaknuli su i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i Ankica Marinović, posebna izaslanica predsjednika Republike, a predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić ustvrdio je da će sveučilište biti prvo u pozicioniranju Hrvatske u Europskoj uniji.

Rektor Bjeliš podijelio je na svečanoj sjednici počasno zvanje i titulu professor emeritus koje su primili 18 umirovljenih profesora Sveučilišta u Zagrebu, laureatima je uručio nagrade "Fran Bošnjaković" i "Andrija Mohorovičić" za 2012. godinu, a dodijelio je i posebna priznanja studentima, profesorima i suradnicima Sveučilišta koji su u protekloj akademskoj godini pridonijeli ugledu toga sveučilišta.