c S
Dnevne novosti

DIP: 18. ožujka rok za predaju lista za europske izbore

06.03.2013 07:24 ZAGREB, 5. ožujka 2013.(Hina), Svi prijedlozi kandidacijskih listi za izbor članova u Europski parlament (EP), koji će biti održani 14. travnja, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) prispjeti do ponoći, 18. ožujka.

DIP će, kako navodi u priopćenju, u roku 48 sati od isteka roka za predaju lista prihvatiti i u svim dnevnim novinama te na HRT-u objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih lista s imenima kandidata. U istom roku, DIP će zbirnu listu dostaviti i sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske radi njihove javne objave u inozemstvu.

Pravo predlaganja stranačkih lista za izbor članova u Europski parlament imaju sve političke stranke koje su na dan objave odluke o raspisivanju izbora, 4. ožujka registrirane u Hrvatskoj. Samostalno listu može predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka. Birači predlažu kandidacijske liste na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 5000 potpisa birača.

Potpisi birača prikupljaju se na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo. Obvezatne upute o redoslijedu izbornih radnji i tijeku rokova te o obrascima za postupak kandidiranja DIP je objavio u Narodnim novinama od 4. ožujka. DIP je izvijestio da se svi obrasci potrebni za kandidiranje na izborima za Europski parlament mogu kupiti u Narodnim novinama, a dostupni su i na DIP-ovim internetskim stranicama.

Izbori za Europski parlament provest će se na biračkim mjestima na području Hrvatske, a u inozemstvu na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.