c S
Dnevne novosti

GOOD Inicijativa: Građanski odgoj pripremit će mlade za odgovornije djelovanje

28.05.2014 07:20 ZAGREB, 27. svibnja 2014.(Hina), Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD Inicijativu za kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja ponovno je podržala uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole kao doprinos razvoju demokracije te kao oblik razvijanja i jačanja društvenih i građanskih kompetencija kod mlađih generacija.

"Upravo smo zadnjih tjedana bili svjedoci koliko su važni solidarnost, humanost, koordinirano djelovanje, volontiranje u pružanju pomoći nastradalima poplavljenih područja. Analiza Nastavnog plana i programa pokazala je kako će Građanski odgoj i obrazovanje raditi upravo na razvijanju takvih vrijednosti kod djece i mladih te ih pripremiti za aktivnije i odgovornije lokalno i globalno djelovanje i aktivniji doprinos razvoju demokracije", navodi Inicijativa u priopćenju povodom zatvaranja javne rasprave o Nacrtu nastavnog plana i programa Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.

Naglašavaju kako je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se uvođenje i provedba građanskog odgoja i obrazovanja postavila na kvalitetne temelje te kako bi se ciljevi i ishodi postavljeni u Nastavnom planu i programu ostvarili. U tom smislu potrebno je, ističu, osigurati kvalitetno obrazovanje i usavršavanje nastavnika i učitelja te razvijanje demokratske školske klime koja će biti okrenuta potrebama svojih učenika, nastavnika i stručnih suradnika te cijele lokalne zajednice.

Nadležno Ministarstvo su pozvali da ovu javnu raspravu provede do kraja sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata te u razumno vrijeme objavi sve doprinose koji su stigli tijekom javne rasprave zajedno s osvrtima samog Ministarstva. Apeliraju da Ministarstvo u skorijem periodu objavi sve relevantne informacije za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole od početka iduće školske godine kao i sve relevantne informacije o usavršavanju učitelja i nastavnika u ljetnom periodu.