c S
Dnevne novosti

Hrvatska će nastaviti podupirati zemlje regije prema EU

05.09.2013 07:16

SKOPJE, 4. rujna 2013.(Hina), Hrvatska će nastaviti sa zalaganjem da se zemlje bivše Jugoslavije integriraju u Europsku uniju jer je to i europski "strateški interes", najavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu u Skoplju nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgom Ivanovim.

"Strateški je interes ne samo Hrvatske nego i cijele Europske unije da Europa bude cijela, da sve one zemlje koje povijesno i kulturno i ekonomski pripadaju Europi, to postanu i u formalnom smislu", rekao je Josipović koji posjetom Skoplju nastavlja četverodnevnu balkansku turneju tijekom koje je u utorak bio u Crnoj Gori, a od četvrtka će biti u dvodnevnom, prvom službenom posjetu Kosovu.

"S velikim simpatijama i potporom gledamo na makedonske napore da ispuni sve uvjete za članstvo u NATO-u i EU-u i Hrvatska u političkom i svakom drugom smislu podupire te napore", rekao je Josipović. "Razgovarali smo o tome što bi Hrvatska mogla učiniti za kretanje regije prema Europskoj uniji", rekao je Ivanov na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Josipovićem i naglasio kako bi hrvatsko-slovenska inicijativa Brdo proces mogla tome pridonijeti.

"Nadam se da će procesom Brdo dvije bivše jugoslavenske republike koje su postale članice Europske unije pomoći da i druge zemlje regije uđu u EU", rekao je Ivanov. "Glavna je ideja bila motivirati i jačati proces proširenja jer pod teretom krize entuzijazam prema širenju Europe slabi", rekao je Josipović o motivima uspostave Brdo procesa. Na summitu u Brdu kod Kranja u srpnju uz regionalne je čelnike sudjelovao i francuski predsjednik Francois Hollande, a na idućem u Zagrebu, rekao je Josipović, "očekujemo najistaknutije lidere iz Europe", mada nije spomenuo nijedno ime.

"Bit će to prilika da se regionalni čelnici nađu i u neformalnom razgovoru u krugu prijatelja možda otvore neka pitanja i nađu rješenja", rekao je. Kad u prosincu Hrvatska prvi put bude mogla glasati na summitu EU-a, rekao je Josipović, u vezi s grčko-makedonskim sporom oko imena Makedonije poduprijet će dogovor. "Hrvatska je Makedoniju priznala pod njezinim ustavnim imenom, i mi se tako i ponašamo. Stvarnost je takva kakva jest", rekao je Josipović, a "poduprijet ćemo svaku inicijativu o kojoj postoji suglasnost Makedonije i dogovor s drugom stranom".

Hrvatska podupire konsenzus, a "poduprijet ćemo svako rješenje koje Makedoniji ide u prilog", rekao je Josipović i dodao kako zbog dobrih hrvatsko-grčkih odnosa Hrvatska možda može pridonijeti rješavanju toga spora. "Možda je tu i dobra pozicija Hrvatske, da prijateljskim odnosom i prema Makedoniji i prema Grčkoj tu klimu dogovaranja učinimo boljom". Na status hrvatske manjine u Makedoniji i makedonske u Hrvatskoj "ni sa jedne strane nema prigovora", rekao je, a za pomaganje tim zajednicama "glavni su problem financijska sredstva".

U vezi s mogućim uključenjem hrvatske nacionalne manjine u makedonski ustav, hrvatski je predsjednik rekao kako je to unutrašnja stvar Makedonije. "Mi uvijek volimo vidjeti hrvatsko ime u dokumentima, zakonima, ustavima i deklaracijama, ali bit je da su odnosi dobri i kvalitetni, a način na koji će to Makedonija regulirati njezina je unutrašnja stvar", dodao je.