c S
Dnevne novosti

HŽ: Izdano je 120 000 pametnih kartica za umirovljenike i starije u prva tri mjeseca

05.04.2024 08:00 ZAGREB, 4. travnja 2024. (Hina) - Hrvatske željeznice u prva tri mjeseca izdale su oko 120 000 pametnih kartica pomoću kojih umirovljenici i stariji od 65 godina imaju pravo na besplatno putovanje vlakom, a ako žele dobiti karticu moraju priložiti potrebne dokumente do 15. travnja, obavijestio je u četvrtak HŽ.

Od 1. siječnja 2024. uveden je pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i starijih od 65 godina koji im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske u 2. razredu redovnih vlakova. Tim projektom ostvareno je oko 300.000 putovanja. Pilot-projekt omogućuje besplatna svakodnevna i povremena putovanja npr. na jednodnevne izlete, posjete događanjima i manifestacijama, odlaske liječniku i druga putovanja.

Od 16. travnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom. S obzirom da određeni broj pametnih kartica nije preuzet, HŽ moli putnike da pametne kartice preuzmu na blagajni na kojoj su predali dokumentaciju za izradu kartice ili blagajni koju su naveli kao mjesto za preuzimanje pametne kartice.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina pravo na besplatan prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 € (profil vrijedi do kraja godine). Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument. 

Hrvatske željeznice ističu kako uz ekološke prednosti korištenja željezničkog prijevoza, realizacija ovog pilot-projekta ima i socijalnu komponentu jer se njegovim provođenjem olakšava financijska situacija umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. "Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park te besplatna putovanja djece i učenika i povoljniji prijevoz redovnih studenata, i ovim projektom nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza", dodaju.