c S
Dnevne novosti

Josipović: hrvatsko članstvo u EU iznimno važno za regiju

02.08.2011 07:37 MOSTAR, 1. kolovoza 2011.(Hina) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da će Hrvatska snažno podupirati politiku proširenja EU-a na jugoistok Europe, ističući u intervjuu koji je u ponedjeljak objavilo sarajevsko Oslobođenje, da je hrvatsko članstvo posebno značajno za BiH i Srbiju.

"Skoro hrvatsko članstvo u EU-u važno je za Hrvatsku, ali i za regiju. Važno je zbog toga što je politika Hrvatske takva da će svim snagama podržavati naše susjede, posebno Bosnu i Hercegovinu i Srbiju na putu ulaska u EU", rekao je Josipović koji je u Sarajevu nazočio završnici Sarajevo film festivala (SFF). Dodao je da će potpora Srbiji i BiH biti političke i tehničke naravi te da će se Hrvatska snažno zalagati za politiku proširenja.

"Naše stajalište u Hrvatskoj, a to misle i mnoge druge europske zemlje, jest da Europa nije potpuna bez jugoistoka", naglasio je. Josipović smatra da će na Kosovu prevladati razum te da neće biti težih sukoba. "Uvijek treba biti oprezan, ali ja vjerujem da će razum prevladati", rekao je hrvatski predsjednik. Pri tome je istaknuo da Hrvatska vodi takvu politiku da priznaje Kosovo kao državu a s druge strane želi razvijati najbolje moguće odnose sa Srbijom.

Josipović je ocijenio i da, kada se radi o ratnim zločinima u regiji, svaki zločin i svaki zločinac moraju biti kažnjeni. Pojasnio je da se treba izbjeći politiziranje takvih slučajeva. "Moja je želja da izbjegnemo politizaciju i proces suradnje u kažnjavanju ratnih zločina učinimo vjerodostojnim, efikasnim i odvojenim od dnevne politike", naglasio je.