c S
Dnevne novosti

Josipović na Europskom forumu Alpbach 2012.

27.08.2012 07:16 ZAGREB, 24. kolovoza 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjeluje u nedjelju i ponedjeljak na političkom simpoziju Europskog foruma Alpbach 2012., tradicionalnog skupa koji se ove godine održava pod motom "Očekivanja - budućnost mladih" te će se tom prilikom sastati s austrijskom kolegom Heinzom Fischerom.

Političari, gospodarstvenici i akademici iz raznih područja će pokušati dati odgovore i ponuditi rješenja za izazove s kojima se u financijskoj, gospodarskoj i političkoj krizi suočava Europska unija. Josipović će sudjelovati na političkoj raspravi čija je glavna tema "Skrb za buduće naraštaje", a sudionici će pokušati odgovoriti koji oblik angažiranosti može politika ponuditi mladima kako bi osigurala njihovu potporu za daljnji razvoj projekta ujedinjene Europe. "U srži europske integracije, uz ostale čimbenike, je vanjska i sigurnosna politika Unije čija je povezanost s pitanjima okoliša, razvoja i sigurnosti hrane trenutno od iznimne važnosti", ističu organizatori foruma u Alpbachu.

Simpozij će otvoriti predsjednik Foruma, bivši povjerenik EU-a za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo Franz Fischler. Skupu će se potom obratiti šefovi država Hrvatske i Austrije. U svom govoru Josipović će naročito naglasiti potrebu da nove generacije Europljana same odgovore na pitanje kakvu Europu žele. Na marginama Europskog foruma Josipović i Fischer će razgovarati o bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije. U ponedjeljak bi se Josipović trebao sastati s Erhardom Busekom, koordinatorom Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI) i predsjednikom Instituta za dunavsku regiju i srednju Europu, u vezi s osnivanjem Centra za napredne studije (CAS-SEE) na Sveučilištu u Rijeci.

Centar za napredne studije - Jugoistočna Europa (Center for Advanced Study - South East Europe) trebao bi postati jedinstveno mjesto za istraživače i intelektualce, uglavnom na postdoktorskoj razini, iz jugoistočne Europe, ali i ostalih dijelova svijeta. U svojoj početnoj fazi bi se usredotočio na istraživačke teme koje pokrivaju šire polje studija kulture i društva, demokracije, mirovnih studija, a naglasak bi također bio i na područjima energije i zaštite okoliša.

Europski forum Alpbach je godišnje događanje u Tirolu koje se održava još od 1945. Osnivač Foruma je Otto Molden, sin austrijsko-hrvatske pjesnikinje i autorice austrijske himne i praunuk Petra Preradovića, koji je bio aktivan u austrijskom pokretu otpora. Svake godine na Forumu tijekom kolovoza sudjeluje više od 3.000 ljudi iz 50-ak zemalja. Na Forumu su, između ostalih, sudjelovali Martti Ahtisaari, Jacques Delors, Indira Gandhi, Ban Ki-moon, Helmut Kohl i mnoga druga poznata imena europske i svjetske politike.