c S
Dnevne novosti

Merkel želi "jaku Grčku u eurozoni"

28.09.2011 07:10 BERLIN, 27. rujna 2011.(Hina/AFP), Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom izjavila da želi "jaku Grčku u eurozoni", ali je ponovila da je za buduće pomoći nezaobilazno stajalište zajmodavaca.

"Želimo jaku Grčku u eurozoni", rekla je Merkel i ustvrdila da je Njemača spremna Ateni pružiti svu potrebnu pomoć za reforme.

Kancelarka je obznanila da će stajalište "trojke", izaslanika Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke biti odlučno za deblokiranje budućih obećanih isplata.

U srijedu ili četvrtak očekuje se povratak šefova misija trojke zajmodavca u Atenu, rekao je nešto ranije predsjednik skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker.

Grčki premijer Papandreu je ponovio da Atena želi ispuniti svoja obećanja u vezi reforme i naglasio "žrtve grčkog naroda" u procesu reformi te zatražio podršku od europskih partnera.

Grčki parlament je u utorak navečer usvojio nepopularan porez na imovinu kako bi dokazao svoju predanost ispunjavanju ciljeva novog sporazuma o pomoći dogovorenog ovoga ljeta.