c S
Dnevne novosti

Mimica: još postoje izgledi da zadržimo rejting

05.09.2012 07:18 ZAGREB, 4. rujna 2012.(Hina), Potpredsjednik Vlade Neven Mimica izjavio je kako još postoje podjednaki izgledi da Hrvatska zadrži kreditni rejting, kao i da ga izgubi te da najavljeni pad kreditnog rejtinga u nekim zemljama Europske unije ne stvara povoljno, optimističko okruženje za procjenu hrvatskog rejtinga.

"Kriterij za ocjenjivanje kreditnog rejtinga nije samo rast ili pad BDP-a nego dinamičnija ocjena ukupne održivosti fiskalnih proračunskih projekcija, održivosti prihodne i rashodne strane proračuna što Hrvatska sigurno ove godine može održati", rekao je Mimica za Dnevnik Nove TV.

Kao važni kriterij za kreditni rejting izdvojio je i procjenu prvih učinaka investicija i ulaganja za koje, napomenuo je, postoje indikatori, od dvostruko povećanih plasmana HBOR-a u mala i srednja poduzeća, najvećim dijelom u investicije, te turističkog sektora koji planira dvije, tri milijarde kuna investicija, do novog zakona o poticanju ulaganja.

Mimica ne smatra da je 28 posto realiziranih planiranih investicija za ovu godinu politički poraz vlade. "Brzina kojom smo namjeravali pokrenuti investicije javnog sektora ovisila je o puno više faktora na koje nismo mogli do kraja povoljno utjecati, pa nije bilo rezultata u prvom polugodištu.

Realno gledajući velike investicije ne mogu se u šest mjeseci tek tako osjetiti i pokrenuti", ustvrdio je. Upitan bi li Hrvatska mogla financijski podnijeti gubitak rejtinga bez pozivanja institucija poput MMF-a, Mimica je rekao da je siguran kako bi ovogodišnji proračun i dalje bio održiv te to ne bi imalo bitan utjecaj na ostvarenje ovogodišnjih fiskalnih projekcija.