c S
Dnevne novosti

Na javnoj raspravi Nacrt prijedloga Zakona o otpadu

03.04.2012 07:24 ZAGREB, 2. travnja 2012.(Hina), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradilo je Nacrt prijedloga Zakona o otpadu te je zainteresiranu i stručnu javnost da se uključi u izradu zakona davanjem mišljenja, primjedaba i prijedloga najkasnije do 2. svibnja.

Ministarstvo na internetskoj stranici navodi kako je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o otpadu.

Tim se Zakonom utvrđuju mjere za sprječavanje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš tako što bi se smanjila količina otpada u nastanku i/ili proizvodnji te se uređuje gospodarenje otpadom bez uporabe postupaka rizičnih za okoliš i uz korištenje vrijednih svojstava otpada te "poboljšavanje učinkovitosti upravljanja resursima", navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Novim Zakonom postupanje s otpadom uskladilo bi se, kako kažu u ministarstvu, s novom Okvirnom direktivom o otpadu Europske unije po kojoj se do 2015. mora uvesti selektivno prikupljanje otpada, a do 2020. mora se obraditi 50 posto tako prikupljenog otpada.

Primarnom selekcijom do 2015. u komunalnom otpadu moraju biti posebno izdvojeni papir, staklo, tekstil, metal i plastika te biootpad, građevinski otpad, medicinski otpad i druge vrste posebnih kategorija otpada.

Ministarstvo će jedinicama lokalne samouprave dati o tome naputke, a o tome kako će odvajati otpad odlučit će one same. Odvoz otpada naplaćivao bi se prema težini ili prema volumenu.

Mišljenja, primjedbe i prijedlozi mogu se dostaviti putem tiskanice na adresu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ulica Republike Austrije 14, 10 000 Zagreb, ili na internetske adrese objavljene na internetskoj stranici ministarstva (www.mzoip.hr).