c S
Dnevne novosti

Ostojić: Objava SOA-inog dokumenta novi iskorak

02.09.2014 07:16 ZAGREB, 1. rujna 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ocijenio je da je potez Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) koja je prvi put objavila dokument o svojem djelovanju, novi iskorak i da više nema razloga da ona ne iznese podatke koje može podijeliti s javošću.
"Kao takav, to je prvi put da imamo jedan transparentni dokument i novi iskorak je po meni da nema više te fame, da SOA nema razloga da ne iznese one podatke koje može podijeliti s javnošću", rekao je ministar na konferenciji za novinare, pošto se danas nakon oporavka od bolesti vratio na posao. Mislim da je to pozitivno, zaključio je ministar.

Kao jedan od sigurnosnih izazova posljednjih godina SOA u svom dokumentu navodi pitanje "džihadista" koji su podrijetlom iz država jugoistoka Europe. "Od 2012. u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, sudjelovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susjedstva. Pri tome su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih skupina koje se bore na tom području", stoji u dokumentu.

Ministar je rekao da ni jedna zemlja pa ni Hrvatska ne može ostati imuna na krizu koja se događa, posebno islamski ekstremizam. "Naša iskustva s terorizmom koliko u ratu toliko i kasnije, ako se sjetite onih bombaških pa čak i na neki načion situacija koje su sigurno uznemiravale javnost, nam daju razloge da s tim, neću reći moramo živjeti, ali da moramo biti spremni i na takve događaje", rekao je.