c S
Dnevne novosti

Plenković i Malenica obišli radove na Trgu pravde u Zagrebu

16.04.2024 08:30 ČEKIĆ I VAGA
ZAGREB, 15. travnja 2024. (Hina) - Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica obišli su u srijedu radove na Trgu pravde u Zagrebu, gdje će na jednom mjestu biti sva pravosudna tijela u Zagrebu, a ukupna vrijednost projekta iznosi pola milijarde eura.

"Ovaj projekt predstavlja najveću infrastrukturnu investiciju u pravosuđu u modernoj Hrvatskoj te će biti simbol pravosudnog sustava", izjavio je Plenković.

Podsjetio je da je ukupna vrijednost Trga pravde oko pola milijarde eura od kojih će se za prvu fazu izgradnje izdvojiti 170 milijuna eura. Projektom će se na zagrebačkom kvartu Črnomerec u jedan kompleks smjestiti zgrada Upravnog, Trgovačkog, Visokog upravnog i Visokog trgovačkog suda kao i Pravosudna akademija te Centar za mirenje.

"Ulaganje u pravosudnu infrastrukturu samo je nastavak truda i rada kojeg ova Vlada ulaže u pravosuđe jer je upravo to temelj države koju želimo, države u kojoj je načelo vladavine prave i ustavnosti glavno načelo", istaknuo je Plenković. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da će se "na ovom projektu utvrditi standardi koji će se trebati poštovati za sve buduće investicije u pravosuđu". 

Naglasio je i da se na taj način omogućava infrastrukturna podrška neovisnim i stručnim sucima, državnim odvjetnicima i službenicima. Malenica je rekao i kako ovaj projekt predstavlja početak radova i novih ulaganja u pravosudnu infrastrukturu koji će se nastaviti izgradnjom novih sudova u Bjelovaru i Novskoj kao i sličnim trgovima pravde u Rijeci i Velikoj Gorici.

Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić naglasio je da infrastruktura u modernom pravosuđu predstavlja potencijal, temelj i nužan uvjet kako bi se mogla izvršavati ustavna uloga sudova. "Potres u Zagrebu pokazao nam je pravu sliku... pa je tako i Trgovački sud odjednom ostao bez 30 posto prostornog kapaciteta te rad sa strankama trenutno obavljamo na tri lokacije što nisu uvjeti za rad sudova" pojasnio je Radić naglasivši da će se izgradnjom Trga pravde taj problem trajno riješiti.