c S
Dnevne novosti

Prva konferencija hrvatskih počasnih konzula

04.06.2013 07:12 ZAGREB, 3. lipnja 2013.(Hina), Prva konferencija hrvatskih počasnih konzula okupila je u Zagrebu 60-tak počasnih konzula sa svih kontinenata, koji prvi put organizirano borave Hrvatskoj, kao i voditelje predstavništava Hrvatske gospodarske komore u inozemstvu.

Dvodnevnu konferenciju organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a posvećena je najboljim načinima za pozicioniranje Hrvatske u svijetu, osobito na području gospodarske i poslovne suradnje, kao i komunikacijskim i logističkim zahtjevima vezanih uz dužnosti počasnih konzula, kojih Hrvatska ima ukupno 92. Otvarajući konferenciju, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić okupljenim je konzulima predstavila glavne smjernice hrvatske vanjske politike u idućem razdoblju. One, uz ostalo, predviđaju mijenjanje fokusa s dosadašnjih napora u približavanju Europskoj uniji, na regiju jugoistočne Europe te na južnomediteranske zemlje.

Hrvatska politički i ekonomski na globalnoj razini, pa ni na razini EU, nije 'velik igrač', ali u regiji to može biti, kazala je Pusić, istaknuvši kako će upravo stabilizirajuća uloga u jugoistočnoj Europi postati prvi fokus hrvatske vanjske politike. Drugi je suradnja s južnomediteranskim zemljama, posebice afričkima, koje trenutno prolaze kroz velike političke, socijalne i ekonomske promjene.

Te zemlje ne ulaze u EU, ali nakon ovih promjena morat će proći kroz proces obnove i izgradnje državne institucionalne infrastrukture, u čemu Hrvatska ima iskustvo stečeno kroz desetak godina pripremanja za članstvo u EU, naglasila je Pusić. Istodobno, dodala je, 90 posto hrvatskih bilateralnih odnosa je izvan Europe i odnosi se na ekonomiju te će se i diplomacija morati koncentrirati na to, a u čemu se velika pomoć očekuje upravo od počasnih konzula.

Prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, njihov je značaj najveći u tome što raspolažu konkretnim znanjima o specifičnostima pojedine zemlje, njene ekonomije ili nekih dijelova gospodarstva, na temelju kojih mogu točno određenim stranim investitorima predložiti konkretno ulaganje u Hrvatsku, a hrvatskim tvrtkama olakšati pristup novom tržištu. Od počasnih konzula ministar turizma Darko Lorencin, uz ostalo, očekuje i da budu promotori Hrvatske kao turističke destinacije, pružaju logističku pomoć kod izdavanja viza, promoviraju katalog investicijskih projekata u turizmu, ali i sudjeluju u pronalaženju kvalitetnih partnera za dovršetak privatizacije u turističkom sektoru.