c S
Dnevne novosti

S. Uzelac: slab odziv birača očekivan - riječ je o savjetodavnim tijelima

12.07.2011 07:18 VARAŽDIN, 11. srpnja 2011.(Hina), Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, komentirajući slab odziv birača na izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, rekao je kako slab odziv nije neočekivan jer se radilo o izborima za tijela koja imaju savjetodavnu funkciju, što bi trebalo preispitati.
Potpredsjednik Uzelac misli da savjetodavnu funkciju tih vijeća treba preispitati i da treba odustati od prevelikog broja članova vijeća te pronaći rješenje koje će biti praktičnije i djelotvornije.

Na tribini "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva", održanoj u Varaždinu, Uzelac je rekao da su hrvatski građani upoznati s činjenicom da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju proširiti prostor ljudskih prava i zaštite njihovih prava i sloboda.

Iskustva s tribina održanih u ostalim krajevima Hrvatske govore da one imaju i edukativnu ulogu jer građanima omogućuju da doznaju "kako europski sustav normi otvara mogućnosti zaštite čovjeka u širenju ljudskih sloboda na relaciji građanin - vlast", rekao je Uzelac.

Na javnoj tribini u županijskoj palači u Varaždinu okupili su se predstavnici varaždinske Županijske skupštine, načelnici i gradonačelnici s područja te županije, predstavnici udruga civilnog društva, nacionalnih manjina, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, tijela državne uprave, pravosudnih tijela, županijskih radnih tijela za civilno društvo i građani.

Osim potpredsjednika vlade Slobodana Uzelca, na tribini su govorili i predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH Luka Mađerić, zamjenica varaždinskog župana Blanka Glavica-Ječmenica i predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Vesna Dušak.