c S
Dnevne novosti

Sabor o odnosu RH s Hrvatima izvan Hrvatske

14.10.2011 07:22 ZAGREB, 13. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, to jest pripadnicima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine u europskim državama te hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima.

Glasovanje o dosad raspravljenim točkama predviđeno je za 12 sati. Iako su saborski zastupnici iz redova Kukuriku koalicije odlučili da neće sudjelovati u radu Hrvatskoga sabora, njegov potpredsjednik Vladimir Šeks je, nakon sastanka čelnika HDZ-a, novinarima izjavio da će vladajuća većina prilikom glasovanja u Saboru imati "solidan broj ruku za izglasavanje zakona".

Na temelju najavljenoga zakonskog prijedloga o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, o toj bi se suradnji ubuduće skrbio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te poseban Savjet Vlade RH.

Predlaže se uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva koji bi mogli steći Hrvati izvan Republike Hrvatske bez hrvatskog državljanstva, ali i njihovi supružnici koji nemaju hrvatsko podrijetlo, njihova djeca te prijatelji hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo.

Osobe kojima bi se priznao takav status neće se smatrati strancima pri ostvarivanju pogodnosti u području školskoga i visokoškolskog obrazovanja, zapošljavanja, natječaja i stipendija.

Radi zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, dala bi se potpora jačanju njihovih zajednica radi očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta te njihova informiranja i povezivanja.

Posebnim mjerama i aktivnostima olakšao bi se njihov povratak i useljavanje, a jedna od predloženih mjera odnosi se na njihovo brže primanje u hrvatsko državljanstvo.