c S
Dnevne novosti

Sabor počinje raspravu o ustavnim promjenama

12.12.2013 07:24 ZAGREB, 11. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor sjednicu nastavlja Prijedlogom nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u ponedjeljak je prihvatio neke od primjedbi iz javne rasprave o prijedlogu promjena Ustava, te je Hrvatskom saboru jednoglasno za raspravu predložio djelomično izmjenjeni nacrt Ustava, a noviteti se najviše tiču referenduma.

U nacrtu Ustava zadržan je prijedlog da za raspisivanje referenduma treba skupiti 200 tisuća potpisa, umjesto sadašnjih deset posto od ukupnog broja birača. Proširen je krug pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu. Referendum se, tako, neće moći raspisati o pitanjima koja se odnose na obveze koje proizlaze iz međunarodnih obveza osim njihova potvrđivanja, otkazivanja ili povlačenja, na donošenje i izvršenje proračuna i porezni sustav, na obranu i nacionalnu sigurnost te na izbore i imenovanja u djelokrugu Hrvatskog sabora. Isto vrijedi i za ograničavanje ili umanjivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda sadržanih u Glavi 3 Ustava.

Sada je u to ograničenje dodana i Glava 2 Ustava. Za uspješnost referenduma o promjeni Ustava, odnosno akata koji se u Hrvatskom saboru donose dvotrećinskom većinom, trebat će se izjasni više od 50 posto od ukupnog broja birača, za akte koji se donose natpolovičnom većinom 40 posto , a za "obične" zakone 25 posto. Odbor se suglasio da se Ustavni zakon o provedbi Ustava treba donijeti u roku od tri mjeseca nakon izmjena Ustava, a ne šest mjeseci kako je ranije predloženo.

Odlučio je i da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu tek 1. siječnja 2014. godine. U nacrt ustavnih promjena prihvaćen jei prijedlog HDSSB-a da se svugdje u Ustavu gdje se spominje "područna samouprava", riječ područna zamjeni riječju regionalna, te prijedlog SDSS-a i manjinaca da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te ostali ustavni zakoni donose po jednakoj proceduri kao i promjena Ustava, dakle u tri koraka i sa 101 zastupničkim glasom.

Predstavnici HDZ-a na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavili su da neće podržati ustavne promjene jer će one dugoročno biti štetne za demokraciju, vladavinu prava i pravnu sigurnost u Hrvatskoj te djelovati destabilizirajuće na političke prilike. HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković izjavio je kako je jedini razlog za pokretanje postupka izmjena Ustava bio "slučaj Perković" i pokušaj sprječavanja njegovog izručenja Njemačkoj.