c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: Izvješće o državnim potporama kvalitetno ali besmisleno

06.02.2014 07:18 ZAGREB, 5. veljače 2014.(Hina), Saborski klubovi u raspravi o godišnjem Izvješću o državnim potporama za 2012. bili su suglasni kako je riječ o kvalitetnom i dobro napravljenom izvješću, no iz redova oporbe poručeno je kako ne vide smisao podnošenja takvog izvješća u siječnju.

"Izvješće je trebalo biti raspravljeno između izvješća o izvršenju proračuna i donošenja novog proračuna", rekao je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker. Napomenuo je i kako je u izvješću naznačeno da neke potpore nisu dale očekivane rezultate, a resorni ministar je u proračunu inzistirao da ta sredstva ostana pa čak, kako je kazao, da budu još i veća. "U 2012. je unutar sektorskih potpora najviše dodijeljeno sektoru prometa u iznosu 1,5 milijardi kuna, a najviše je dano HŽ-u. Pogledajte u kakvoj je katastrofalnoj situaciji danas HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura i općenito HŽ", upozorio je Šuker.

HNS-ovac Jozo Radoš ustvrdio je kako nije lako ukinuti neke potpore koje su "plod nasljeđenih odnosa" navodeći primjer potpore javnoj televizijskoj i radio difuziji, koje su kako je rekao, veće od potpora malim i srednjim poduzećima. Napomenuo je i kako je u 2012. za premošćenje poslovnih poteškoća Imunološkog zavoda izdvojena potpora od 43 milijuna kuna. "Oni su za svoje poslovanje od države dobili više nego što im je godišnja plaća", ustvrdio je Radoš dodavši kako je tvrtka već u to vrijeme bila temeljito upropaštena.

Predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac naveo je kako u 2012. u Hrvatskoj dodijeljeno ukupno 8.798 milijuna kuna potpora, a njihov udio u BDP-u je iznosio oko 2,7 posto. Udio potpora u rashodima države u 2012. iznosio je 7,4 posto, potpore po zaposlenom iznosile su 6.306 kune, dok su potpore po stanovniku Republike Hrvatske iznosile 2.046 kunu.

Potpore sektoru industrije i usluga iznosile su nešto više od 5.2 milijuna kuna, što čini 59,7 posto ukupno dodijeljenih potpora, s udjelom u BDP-u od 1,6 posto, dok su potpore sektoru poljoprivrede i ribarstva iznosile više od 3,5 milijuna kuna, odnosno 40,3 posto ukupno dodijeljenih potpora, te je udio tih potpora sektoru poljoprivrede i ribarstva u BDP-u iznosio oko 1,1 posto.

Brojke jesu dobre, ali učinkovitost je temelj na osnovi čega ćemo znati jesu li te brojke usmjerene na pravi način, ustvrdio je HNS-ov Srđan Gjurković. Sabor je večeras kratko raspravio i Izvješće o izvršenju godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti 2012., te Prijedlog godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti 2014.