c S
Dnevne novosti

SAD: Odlazak suradnika pokazuje da Assad gubi kontrolu

07.08.2012 07:05 WASHINGTON, 6. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Odlazak više dužnosnika sirijskog režima, među kojima i premijera Riyad Hijab, pokazuje da predsjednik Bashar al-Assad gubi vlast u zemlji, rekao je u ponedjeljak za agenciju France Presse američki čelnik.

 "Informacije po kojima je nekoliko visokih dužnosnika Assadova režima, među kojima i premijer Riyad Hijab, prebjeglo, dodatno potvrđuju da je Assad izgubio kontrolu u Siriji", rekao je Tommy Vietor, glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće.

"Očito je da se sada odmetnuo i sam vrh sirijske vlade, što govori da su Sirijci svjesni kako su Assadu odbrojani dani", dodao je Vietor.

"Najbrži način za prekid krvoprolića i patnji Sirijaca bio bi da Assad prizna kako mu Sirijci neće dopustiti ostanak na vlasti", dodao je.

Pošto je prebjegao u Jordan, Hijab je preko svog glasnogovornika poručio da je u ponedjeljak prešao na stranu pobunjenika zbog "ratnih zločina i genocida" u Siriji.

Hidžab, njegova obitelj, dvojica ministara i trojica vojnih časnika došli su nedjelju navečer u Jordan, potvrdio je za AFP član sirijske oporbe u Jordanu.

Sirijska državna televizija javila je pak da je "Hijab razriješen dužnosti premijera" i da će "tekuće poslove privremeno obavljati" Omar Ghalawanji, potpredsjednik vlade i ministar mjesne uprave.