c S
Dnevne novosti

Stručnjaci UN-a upozorili Francusku na poštivanje prava Roma

30.08.2012 07:08 ŽENEVA, 29. kolovoza 2012.(Hina/Reuters), Francuska mora osigurati da njezina politika uklanjanja romskih naselja i protjerivanja dijela Roma migranata ne krši međunarodne standarde, rekli su u srijedu istražitelji UN-a za ljudska prava.

Oni su upozorili kako je potrebno osigurati bolje stambene uvjeti za Rome te da je kolektivno protjerivanje zabranjeno prema međunarodnom pravu. Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls je nadgledao nekoliko racija na romska naselja u blizini Pariza, Lyona i Lillea, rekavši da se ona moraju ukloniti radi zdravstvenih i sanitarnih razloga.

"Deložacije se nastavljaju i prijete da će dovesti obitelji u vrlo ranjiv položaj", rekli su u zajedničkoj izjavi posebni izvjestitelji UN-a za manjinska pitanja, migrante, stanovanje i rasizam. Neovisni stručnjaci podnijeli su izvješće Vijeću UN-a za ljudska prava, 47-članom forumu sa sjedištem u Ženevi, čija je članica i Francuska. Francois Crepeau, posebni UN-ov izvjestitelj za ljudska prava migranata, rekao je kako izgleda da je "krajnji cilj protjerivanje migranatskih romskih zajednica iz Francuske".

"Kolektivno protjerivanje je zabranjeno po međunarodnom pravu, a svaka repatrijacija treba biti dobrovoljna, u skladu s međunarodnim standardima, te zasnovana na individualnoj procjeni i neovisnom nadzoru", rekao je on. Raquel Rolnik, posebna izvjestiteljica UN-a za primjereno stanovanje je rekla da je umjesto prisilnog iseljenja potrebna pravna zaštita, uključujući adekvatne stambene alternative kako bi se osiguralo da ljudi, osobito djece, žena i oni s bolestima ili invaliditetom, ne ostanu bez krova nad glavom.

Ministar Valls izjavio je u ponedjeljak da će zatražiti od Rumunjske i Bugarske da učine više kako bi integrirale svoje romske manjine, dok se nova vlada u Parizu bori s problemom romskih imigranata u Francuskoj. Romi dolaze uglavnom iz Rumunjske i Bugarske, zemalja članica Europske unije za koje skupine za ljudska prava kažu da diskriminiraju romsku manjinu. Oko 15.000 do 20.000 Roma imigranata u Francuskoj uglavnom živi u bijednim kampovima u gradskim predgrađima.