c S
Dnevne novosti

Svjetski dan socijalnog rada: Obilježavanje pod utjecajem promjena reforme

20.03.2024 08:05 ZAGREB, 19. ožujka 2024. (Hina) - Zaposleni u sustavu socijalne skrbi obilježavaju svoj međunarodni dan, a na stručnom skupu koji je u utorak organizirala Hrvatska udruga socijalnih radnika istaknuto je da je ovogodišnje obilježavanje pod snažnim utjecajem promjena koje je donijela reforma sustava socijalne skrbi.
"Neki će čak reći nametnuta reforma jer znamo da sustav odnosno struka i praksa je u procesu pripreme reforme imala određene primjedbe koje nisu uvažene", kazala je na stručnom skupu "Zajednička budućnost za transformativne promjene" predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Dodala je da su zagovarali reformu koja će omogućiti razvoj djelatnosti i povećati zadovoljstvo korisnika, unaprijediti stručni rad i rasteretiti sustav, a umjesto rasterećenja, prije svega u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, dobili su, kaže, dodatno opterećenje, nove poslove i aktivnosti koji utječu na kvalitetu rada. "Pa nas danas ozbiljno treba zabrinuti činjenica da djelatnost socijalne skrbi sve više gubi povjerenje samih korisnika, iako opseg i visina naknada našim korisnicima u ovoj državi nikada nisu bili povoljniji", naglasila je Karačić.

Istaknula je da je problem u dostupnosti stručnjaka, u količini vremena koje posvećuju korisnicima, nedovoljnom uvažavanju korisničke perspektive i zajedničkom građenju promjena, odnosno sustvaranju rješenja s korisnicima. Za to je, poručuje, potrebno vrijeme, adekvatni uvjeti i dovoljno kapaciteta za pružanje usluga, ali je važno i poštivanje digniteta stručnjaka koji rade u sustavu, upravo od njihovih poslodavaca, od onih za koje rade. "U tom kontekstu, profesionalna zajednica socijalnih radnika mora krenuti u transformativne promjene pomažućeg koncepta pa ispitati i prilagoditi svoje djelovanje i institucijsko funkcioniranje kako bi se popravila percepcija socijalnog rada u javnosti, ali i odnos zajednice prema našim korisnicima", zaključila je Karačić.

Piletić: Bez vašeg rada i entuzijazma nema kvalitetne socijalne skrbi 

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić čestitajući zaposlenima u sustavu socijalne skrbi njihov dan, istaknuo je da bez njihovog rada i entuzijazma nema kvalitetne socijalne skrbi u Hrvatskoj. Poručio je da u ovoj djelatnosti nema tabora, podjela, nema politike komore, ministarstva i udruge, "nego sve što činimo treba biti na korist svima vama, a onda još više onima koji o vašem stručnom radu ovise". Naglasio je da je na zajedničkom sastanku dogovorena potreba za modifikacijom statuta Hrvatskih zavoda za socijalni rad, a osvrnuo se i na uredbu o koeficijentima u javnim službama, rekavši da će omogućiti prohodnost da s većim koeficijentima imamo prohodniji sustav napredovanja.

"Današnji naziv konferencije dovoljno govori koliko smo svi zainteresirani da i ministarstvo i naše ustanove i stručne udruge i sama komora zapravo budu ključni akteri poboljšanja i daljnje transformacije", dodao je Piletić. Privremeni predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Domagoj Kronstein pozvao je donositelje odluka da prepoznaju važnost socijalnog rada i podrže ih u nastojanjima da stvore održive i inkluzivne zajednice.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada uručene su nagrade pojedincima, ustanovama socijalne skrbi i organizacijama civilnog društva koje su pridonijele razvoju profesije i kvaliteti socijalnih usluga u društvu.