c S
Dnevne novosti

U Sabor upućene izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama

04.11.2019 07:15 ZAGREB, 31. listopada 2019. (Hina) - Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama, Vlada predlaže reguliranje postupanja u slučajevima težeg stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe.
Predviđa se propisivanje prava na administrativnu i psihosocijalnu potporu i definiranje prava u slučaju smrti i invalidnosti veće od 80 posto koja bi po svom opsegu bila jednaka onima koja imaju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata. "S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u inozemstvu (Afganistan) prepoznata je potreba za doradom Zakona u tom dijelu pa se predloženim izmjenama sustavno uređuje problematika u slučajevima pogibije i teškog stradavanja vojnih osoba u obavljanju službe", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak na sjednici Vlade.

Ministarstvo obrane u mandatu ove Vlade usredotočeno je na vojnika, dočasnika i časnika koji je središte razvoja i nadogradnje Hrvatske vojske te predloženi zakon uređuje pitanja koja se odnose na prijem u službu, raspoređivanje i profesionalni razvoj djelatnih osoba, naveo je.Kao demografska mjera, a s obzirom na načelo da djelatne vojne osobe ne mogu birati dužnost  i mjesto službe, tako se predlaže da profesionalni vojnik koji je na službi izvan mjesta prebivališta ima pravo na naknadu troškova prijevoza za dva putovanja mjesečno iz mjesta službe u mjesto prebivališta. Kako bi se osnažio daljnji razvoj Hrvatske vojske predlaže se omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije jer je upravo ta razina, naglasio je ministar, ključna za funkcioniranje sustava na taktičkoj razini.

Radi daljnjeg poboljšanja personalnog razvoja predlaže se mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina višeg od osobnog te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge za službu. "Sve kako bi prepoznali i nagradili izvrsnost te zadržali visokokvalitetni kadar", istaknuo je Krstičević.Vezano uz izobrazbu, predlaže se povećanje dobne granice za upućivanje vojnih osoba na potrebnu razinu izobrazbe, kako bi se ostvarili uvjeti za promaknuće u viši čin i napredovanje u službi, a s ciljem zadržavanjem osoblja.

Saboru je upućen i konačni prijedlog Zakona o pomilovanju kojim se predlaže da se u proceduru pomilovanja – akta kojim predsjednik Republike oslobađa nekoga izvršavanja kazne dijelom ili u cijelosti ili zamjenjuje lakšom kaznom - uvede Povjerenstva za pomilovanje. Riječ je o stručnom tijelu čiji bi se članovi birali temeljem javnog poziva. Ono bi, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, davalo svoje stručno mišljenje o molbi za pomilovanje kao pomoć predsjednici Republike u donošenju odluke.