c S
Dnevne novosti

Vijeće za ljudska prava UN-a traži odgovornost Damaska

24.08.2011 07:14 ŽENEVA, 23. kolovoza 2011.(Hina/AFP), Vijeće za ljudska prava UN-a izrazilo je u utorak spremnost da režim u Damasku suoči s odgovornošću odlučivši u Siriju hitno poslati povjerenstvo koje bi istražilo kršenje ljudskih prava u toj zemlji.
Dan nakon izvanredne sjednice, Vijeće je s 33 glasa za i četiri protiv odobrilo rezoluciju koja također snažno osuđuje "neprestana teška i sustavna kršenja" ljudskih prava u Siriji.

Na otvaranju sjednice u ponedjeljak visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay kazala je da su kršenja ljudskih prava "nastavljena do današnjeg dana u Siriji", iznoseći podatak o 2200 osoba ubijenih od početka krize u ožujku, od kojih 350 osoba od početka ramazana.

"Sigurnosne snage nastavljaju koristiti prekomjernu silu i teško naoružanje" protiv prosvjednika, kazala je ona. Vijeće je "odlučilo hitno poslati nezavisno istražno povjerenstvo" na mjesto događaja kako bi "provelo istragu o kršenju ljudskih prava u Siriji od ožujka 2011.", ustanovilo činjenice i okolnosti koje su dovele do tog kršenja" i "identificiralo počinitelje kako bi odgovarali za svoja djela".

Rezolucijom SAD-a, EU-a i četiriju arapskih zemalja članica Vijeća - Saudijske Arabije, Jordana, Katara i Kuvajta, zahtijeva se od sirijskih vlasti da "u potpunosti surađuju s istražnim povjerenstvom".