c S
Dnevne novosti

Bledski strateški forum o Europi i preoblikovanom globalnom poretku

31.08.2012 07:10 LJUBLJANA, 30. kolovoza 2012.Hina, Bledski strateški forum, tradicionalna međunarodna regionalna konferencija na kojoj će uz niz drugih istaknutih osoba iz regije, Europe i svijeta sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić, započet će u nedjelju.

U fokusu ovogodišnje konferencije na Bledu s tematskim naslovom "Europa i preoblikovani globalni poredak" koja završava u ponedjeljak bit će uloga Europe u međunarodnim odnosima, regionalni izazovi u južnom Sredozemlju, jugoistočnoj Europi i središnjoj Aziji, te odnosi Europske unije i Kine.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova koje je organizator konferencije objavilo je da se na dvodnevnoj konferenciji na Bledu koja se u zadnjih šest godina afirmirala kao značajan događaj na kojemu se okupljaju lideri, gospodarstvenici, predstavnici vlada i međunarodnih organizacija iz regije, Europe i svijeta, očekuje 300 sudionika, među njima dva premiera i 9 ministara vanjskih poslova.

Na listi sudionika koji su potvrdili dolazak su među ostalima glavni tajnik OECD-a Angel Gurria, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik, te visoki predstavnik EU-a na Kosovu Samuel Žbogar, predsjednik Europskog foruma Alpbach (EFA) Erhard Busek i drugi.

Očekuje se i dolazak niza čelnika i predstavnika vlada iz regije i svijeta. Uz Bledski forum bit će održan i susret mladih lidera iz regije, te panel s gospodarskim temama. Sudionike međunarodnog skupa pozdravit će na početku slovenski predsjendik Danilo Tuerk, a u radu konferencije sudjelovat će više ministara u vladi premijera Janeza Janše, među ostalima i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Budući da je skup tradicionalno mjesto za neformalne susrete predstavnika država, očekuje se da bi na Bledu moglo doći i do susreta šefa slovenske diplomacije s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Vesnom Pusić, iako taj sastanak za sada nije potvrđen.