c S
Dnevne novosti

Događaji u Europskoj uniji

02.12.2013 07:14 BRUXELLES, 1. prosinca 2013.Hina, Ovaj tjedan u Bruxellesu se održava nekoliko sastanaka ministarskih vijeća EU-a, u ponedjeljak se počinje primjenjivati novi europski sustav nadzora granica Eurosur.

U ponedjeljak, 2. prosinca počinje se primjenjivati novi sustav za nadzor vanjskih granica EU-a Eurosur, koji su kritizirali zastupnici europske ljevice i braniteljia prava migranata. Novi sustav predviđa korištenje novih tehnologija nadzora koje će omogućiti brzu razmjenu podataka između nacionalnih agencija za nadzor granica, poglavito morske granice na Mediteranu.

U Komisiji ističu da bi novi sustav trebao pomoći u borbi protiv prekograničnog kriminala i u sprječavanju ilegalnih migracija i pogibija ljudi u Sredozemnom moru. Novi sustav uvodit će se postupno, a potpuno operativan trebao bi biti za godinu dana, 1. prosinca 2014. godine. Ovaj tjedan održavaju se četiri ministarska vijeća.

U ponedjeljak i utorak sastaje Vijeće za konkuretnost, u utorak se sastaju ministri zaduženi za trgovačka pitanja, u četvrtak zasjeda Vijeće za promet, telekomunikacije i energiju, a u četvrtak i petak Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. Europski parlament će sljedeći tjedan raditi u odborima i pripremati se za plenarnu sjednicu koja počinje 9. prosinca u Strasbourgu.

Komisija će u srijedu objaviti prijedlog smjernica kojim bi se treabalo urediti pitanje stažiranja, koje omogućava lakši prijelaz iz svijeta obrazovanja u svijet rada. U smjernicima bi države članice trebale biti pozvane da usklade svoja zakonodavstva o tom pitanju.

Cilj prijedloga je povećati transparentnost u pogledu uvjeta stažiranja, pitanja plaćanja ili naknade te mogućnosti da tvrtke na dulje razdoblje zaposle osobu koja je stažirala. Prijedlog se ne odnosi na stažiranje koje je dio obrazovnog procesa.