c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

13.01.2014 07:12 BRUXELLES, 12. siječnja 2014.Hina, Ovaj tjedan u Strasbourgu će se okupiti zastupnici Europskog parlamenta na prvoj plenarnoj sjednici ove godine na kojoj će, između ostaloga, biti riječi o slobodi kretanja unutar EU-a nakon nakon što je isteklo sedmogodišnje razdoblje u kojem se moglo ograničavati zapošljavanje radnika iz Rumunjske i Bugarske.

S prvim danom 2014. godine isteklo je prijelazno razdoblje u kojem su države članice mogle ograničiti pristup tržištu rada radnicima iz Bugarske i Rumunjske, što je u pojedinim zemljama izazvalo zabrinutost zbog moguće navale radnika. Neke zemlje članice najavile su restrikcije u pogledu socijalnih prava za radnike iz tih dviju najsiromašnijih zemalja EU-a. Rasprava o poštovanju temeljnih prava na slobodu kretanja predviđena je u srijedu popodne.

Na sjednici odbora za ekonomske poslove raspravljat će se o ulozi tzv. trojki, koju čine predstavnici Europske središnje banke, Komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, koje nadgledaju reforme u zemljama eurozone koje su programu financijske pomoći Grčkoj, Portugalu te Irskoj, koja je nedavno izišla iz toga programa. Na raspravu su pozvani povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn, bivši predsjednik Europske središnje banke Claude Trichet i direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling.

U utorak će o rezultatima litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije u drugoj polovici prošle godine govoriti litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, nakon čega je predviđena rasprava, a u srijedu će biti riječi o programu grčkog predsjedanja u prvoj polovici ove godine. Zastupnicima će se obratiti grčki premijer Antonis Samaras.

Zastupnici će tijekom plenarne sjednice glasovati o novim pravilima o javnoj nabavi, koji predviđaju da se ugovori dodijeljuju tvrtkama koje su dale najbolju ponudu, koja nije nužno i najjeftinija. Također će se glasovati i o rezoluciji u kojoj će zastupnici tražiti da se osmisli europska strategija za smanjenje plastičnog otpada, koja bi predviđala zabranu najopasnijih supstanci i smanjenje uporabe plastičnih vrećica.