c S
Dnevne novosti

Gazprom spreman na borbu s EU-om zbog istrage o plinu

06.09.2012 07:08 MOSKVA/BRUXELLES, 5. rujna 2012.(Hina/Reuters), Uprava ruskog Gazproma u srijedu je objavila kako je spremna na pregovore s EU-om nakon što je što je Bruxelles počeo istragu o prodaji plina, no članovi uprave istaknuli su kako imaju pravne i političke razloge koji bi EU mogli prisiliti da se povuče.

Europska komisija istragu je počela u utorak, a sumnja se da Gazprom, koji je u 50-postotnom vlasništvu ruske države, sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte.

Iz Gazproma, koji zarađuje oko 99 milijarda američkih dolara od prodaje plina europskim državama, tvrde da su se pridržavali svih zakona, poslujući u EU-u i drugdje te da su spremni na "borbu", s obzirom na stratešku važnost ovoga segmenta za Rusiju.

Političke napetosti između EU-a i Rusije zbog opskrbe plinom nisu novost. Gazprom u opskrbi Europe plinom sudjeluje s četvrtinom, a nekoliko država EU-a s tom tvrtkom ima potpisan dugoročni ugovor, u nekim slučajevima i na 30 godina.