c S
Dnevne novosti

Josipović: za Vladu su ključna nova radna mjesta i investicije

19.03.2012 07:12 ZAGREB, 18. ožujka 2012.Hina, Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da je Vlada premijera Zorana Milanovića postavila dobar temelj, smanjila proračun i otvorila prostor za pomake u gospodarstvu, no to smatra tek početkom, a konačna ocjena "ovisit će o tome hoće li biti novih radnih mjesta, investicija i manje nezaposlenih".

"Nova radna mjesta, investicije i manje nezaposlenih su ključ i kriterij za ocjenu rada vlade", rekao je Josipović gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva". Drži da je vladina projekcija gospodarskog rasta od 0,8 posto BDP-a optimistična, ali i naglašava kako je optimizam nužan jer "nema društva koje napreduje, a da u sebi nema određenu dozu samopouzdanja".

"Nažalost, mi dulje vrijeme tonemo u jednu depresiju za koju mislim da nije dobra", upozorio je. Ključ uspjeha hrvatskog društva je, naglašava, prepoznati da država nema smisla ako nije socijalna tj. da potiče samopouzdanje i motivira građane na gospodarsku aktivnost i ulaganje, ali i osigura elementarnu socijalnu sigurnost, prekvalifikaciju, onima koji su, slijedom raznih okolnosti, došli u tešku situaciju, poput radnika Diokija.

"Danas smo na vrlo visokoj razini nezaposlenosti, gotovo 20 posto, i ključ uspjeha ili neuspjeha je da li će se ta brojka smanjiti", naglasio je Predsjednik. Upitan kako gleda na "kadroviranje nove vlasti" odnosno imenovanja u kojima je "glavna podobnost, a ne sposobnost", Josipović je kazao kako nije dobro ako je jedini kriterij "partijska pripadnost" jer, naglašava, kriterij mora biti i stručnost.

"Kriterij stručnosti mora biti zadovoljen, a ako nije, onda nema drugog kriterija. Ali, ako je taj elementarni kriterij, stručnosti, zadovoljen, onda naravno da će politika na vlasti htjeti ljude koji će tu politiku provoditi", rekao je Josipović. Na primjedbu novinara da je na čelno mjesto HEP-a imenovana osoba koja nikada nije radila u toj struci (Zlatko Koračević), a da je objašnjenje prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića bilo kako je to osoba kojoj vjeruje, Josipović je odgovorio kako bi on "uvijek inzistirao na stručnosti", a da Koračevića ne poznaje te ne može govoriti o njegovom radu.

Upitan kako gleda na događanja u HDZ-u pred kojim su izbori za novo vodstvo, Josipović je rekao kako je za hrvatsku političku scenu neizmjerno važno da HDZ te izbore obavi na demokratski način, uzorno i primjereno te da s novim vodstvom bude jaka oporba. Kazao je kako nema svog favorita i dodao da će novi predsjednik ili predsjednica morati HDZ učiniti demokratičnijim "jer ako ne otvore vrata unutarstranačkoj demokraciji imat će problem" te ocijenio kako se taj proces i događa.

Josipović nema ništa protiv, u kontekstu prijedloga novog Zakona o HRT-u, da se ravnatelja javne televizije bira u Saboru. "Uz mehanizme koji će osigurati da politika ne utječe na dnevno uređivanje programa nemam ništa protiv", rekao je Josipović dodavši da u ovom trenutku postoji "kriptopolitički utjecaj" odnosno da političari ne biraju izravno vodstvo HRT-a, "ali biraju tijela koja biraju vodstvo".

"Treba li nam taj maskenbal?" - upitao je. Upitan treba li Hrvatski sabor i dalje biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, Josipović je rekao da bi, da je bio saborski zastupnik, kad se o tome odlučivalo, glasovao protiv da Sabor bude pokrovitelj. "Ali sam za to da se obilježi stradanje nevinih žrtava. Ne bih da se zaboravi da su na Bleiburgu pobijeni nevini ljudi", rekao je Josipović i podsjetio da je, zajedno s hrvatskim antifašistima, posjetio Bleiburg gdje, rekao je, nije išao podržati i odati počast ustaštvu, već se pokloniti nevinim žrtvama koje su tamo stradale.

Govoreći o 2. svjetskom ratu, naglasio je kako je njegov stav vrlo jasan - na pravoj strani, a to piše i u Ustavu, su bili hrvatski antifašisti. Nažalost, dodao je, bilo je događaja u kojima su i oni pogriješili. Ponovio je svoj stav da revizija četničkog pokreta u Srbiji nije dobar potez kazavši kako je Draža Mihailovića ratni zločinac te da su četnici bili dio okupacijskog korpusa i da su, "ne samo u Hrvatskoj, ostavili tisuće žrtava". "Govoriti da su bili antifašistička formacija zasigurno ne stoji", naglasio je.