c S
Dnevne novosti

Merkel brani mjesto Grčke u eurozoni

27.08.2012 07:12 BERLIN, 24. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u petak da želi da Grčka ostane u eurozoni i da je sigurna da će nova grčka vlada Antonisa Samarasa učiniti sve da izađe iz krize.

"Od početka krize uvijek sam jasno govorila da je Grčka dio eurozone i da želim da tu i ostane", rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom u Berlinu.

Zadovoljna što je grčki čelnik za prvi posjet u inozemstvo izabrao Berlin, ona je rekla da je uvjerena da će nova vlada učiniti sve da riješi problem zemlje.

Antonis Samaras je rekao da je uvjeren da će izvješće trojke (Europska Unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka) u rujnu , obznaniti vrlo brzo rezultate grčke vlade. "Ne tražimo više novaca već vremena za disanje", dodao je i obvezao se na reforme koje se od njega očekuju.

Nakon njihova prvog susreta njemačka kancelarka je rekla da želi pričekati izvješće trojke, što je stajalište i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s kojem je u četvrtak navečer večerala. Njemačka kancelarka je također obećala svu moguću pomoč Grčkoj u ispunjavanju njezinih obveza.