c S
Dnevne novosti

Mimica: EK još nema odgovora na zadnji prijedlog hrvatske vlade

12.09.2013 07:22 BRUXELLES/STRASBOURG, 11. rujna 2013.Hina, Hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica izjavio je u srijedu u Strasbourgu da Komisija još nema stajališta na zadnje pismo ministra pravosuđa Orsata Miljenića u kojem se navodi da će se Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije promijeniti i da će stupiti na snagu 15. srpnja sljedeće godine.

"Komisija je dobila stav hrvatske vlade, odnosno ministra pravosuđa u kojem se izrijekom navodi da će predložiti promjene u zakona koji omogućuje primjenu europskog uhidbenog naloga i da će ta promjena stupit na snagu 15. srpnja sljedeće godine", rekao je novinarima Mimica, dodajući da Komisija još nema odgovora na takav stav i da to nije došlo na dnevni red kolegija povjerenika te da o tome razgovaraju odgovarajuće službe Komisije.

Europska komisija je nakon Miljenićeva pisma istaknula da očekuje "brzu i bezuvjetnu" promjenu zakona. Mimica je rekao kako smatra da je hrvatska vlada prihvatila činjenicu da zakon ne može ostati u sadašnjem obliku i da je prihvatila da se on promijeni. Istaknuo je da je u Miljenićevu pismu spomenut i rok i da se sada s Komisijom razgovara o tome je li taj rok prihvatljiv.