c S
Dnevne novosti

Mogući rok za sporazum o nuklearnoj energiji 6 mjeseci

05.02.2014 07:04 TEHERAN, 4. veljače 2014. (Hina/AFP), Konačni sporazum o nuklearnom programu između Irana i velikih sila "moguć je u vrlo ambicioznom roku od šest mjeseci", ocijenio je u utorak u Teheranu šef švedske diplomacije Carl Bildt.

Teheran i skupina 5+1 (Kina, SAD, Francuska, V. Britanija, Rusija, Njemačka) zaključili su u studenom u Ženevi privremeni sporazum kako bi se omogućilo vrijeme za pregovaranje oko konačnog sporazuma kojim se jamči mirnodopska priroda iranskog nuklearnog programa. Privremeni sporazum stupio je na snagu 20. siječnja a rasprave o konačnom sporazumu trebale bi se održati 18. i 19. veljače u Beču.

"Ima li dobre volje s obje strane, sporazum je moguć u vrlo ambicioznom roku od šest mjeseci", rekao je Bildt na konferenciji za tisak održanoj zajedno s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom. "To neće biti lako i zahtijeva istinsku spremnost da se naprave kompromisi s obje strane, ali korist za obje strane je toliko jasna da bi se svi trebali usredotočiti na uspjeh" tog konačnog sporazuma, dodao je on.