c S
Dnevne novosti

Odbor: pristupiti promjeni Ustava i ukinuti zastaru za teška ubojstva

03.10.2013 07:24 ZAGREB, 2. listopada 2013.(Hina), Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i polički sustav odlučio je da se pristupi promjeni Ustava RH koja bi u konačnici trebala rezultirati ukidanjem zastare za sva teška ubojstva.

Za odluku o pristupanju promjeni Ustava izjasnilo se osam članova Odbora (SDP, HNS, SDSS), protiv je bio Vladimir Šeks (HDZ), a suzdržan laburist Dragutin Leasar. Vlada predlaže da se izmjenama Ustava ukine zastara za sva teška ubojstva, a takvo je mišljenje dala na prijedlog 46 SDP-ovih zastupnika da se promjenama Ustava ukine zastara za politički motivirana ubojstva. Višesatna rasprava na Odboru bila je vrlo polemična, a na trenutke i incidentna. "Otvaranje ustavnih promjena je preuranjeno i HDZ ih neće podržati", poručio je Šeks.

Pobrojao je, kako ih je nazvao, niz uočenih nedostataka - prvi put u povijesti u promjene Ustava ide se bez stručne javnosti, nije utvrđeno vremensko razdoblje za koje će se primjenjivati ukidanje zastare, a pita i zašto se zastara ne bi ukinula i za druga teška kaznena djela poput nečovječnog postupanja, silovanja, teških ozljeda. Izrazio je i sumnju da se Ustav mijenja kao "refleks lex Perkovića", odnosno Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU.

Milorad Pupovac (SDSS) zadovoljan je pak prijedlogom ukidanja zastare za sva teška ubojstva. "Sva sreća da se odustalo od formulacije o politički motiviranim ubojstvima", rekao je, upozoravajući da bi se moglo problematizirati što je ubojstvo makedonskog vojnika ispred Banovine u Splitu 1990. godine – "čin pravde od strane državnog pokreta koji nastaje?". "To je teška klevetnička insinuacija da je HDZ izvršitelj tog ubojstva", uzvratio mu je Šeks, navodeći da je to ubojstvo sankcionirano i da se Hrvatska ispričala Makedoniji. Osobno sam bio na pokopu, rekao je Šeks, na što mu je Pupovac poručio kako je samo htio poentirati da se otvara mogućnost da se bilo koje ubojstvo može smjestiti u sferu političkog.

Marin Jurjević (SDP) Šeksu je rekao da ne spominje struku, jer je njegova stranka, HDZ učinila sve da se, umjesto s pozicije struke, raspravlja "teškim ideološkim prepucavanjem". "Ni jedna točka u Saboru, pa govorilo se o punoglavcima, ne prođe bez prozivanja da štitimo udbaše. Dugo sam zastupnik, ali ovakve harange i ideološkog juriša nisam vidio", kazao je Jurjević, koji u svemu prepoznaje HDZ-ov cilj - ideološki diskvalificirati vladajuću stranku. SDP-ovac Nenad Stazić ističe kako se sadašnja vlast ne bi trebala baviti ukidanjem zastare da je to učinila HDZ-ova 90-ih godina donošenjem Ustava. Po njegovu tumačenju, to se dogodilo jer je "vlast počela usko surađivati s onima koje je trebalo progoniti".

Vanjski članovi Odbora, ustavni stručnjaci Branko Smerdel i Sanja Barić te Dragan Zelić iz GONG-a, istaknuli su da Ustav ne bi trebalo olako mijenjati. Zelić smatra da nije najjasnije čemu promjena Ustava, da sve izgleda kampanjski, a i stručna je javnost isključena iz rasprave. "Trebat će puno da nas uvjerite kako je ovo potrebno i da nije samo igrokaz. Čak je i HDZ okupio civilne udruge kad je mijenjao Ustav", poručio je vladajućima i upitao ih zašto se nije išlo u širi paket izmjena. Zabrinjavajućim drži što se odugovlači s referendumom građanske inicijative o braku.

Sanja Barić kazala je kako se nako svih rasprava ne može oteti dojmu da ustavne izmjene imaju izvorište u jednom slučaju, jednoj osobi. "Nije riječ o tome da netko ne želi ukinuti zastaru, nego je riječ o odnosu prema Ustavu. Ustav treba shvatiti ozbiljno", naglasila je.