c S
Dnevne novosti

Odbor za medije predložio Saboru da potvrdi Statut HRT-a

28.01.2013 07:18 ZAGREB, 24. siječnja 2013.(Hina), Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije većinom je glasova predložio Hrvatskom saboru da potvrdi Statut HRT-a, na temelju kojeg će u konačnici biti omogućeno provođenje javnih natječaja za ravnatelje poslovnih jedinica i glavnih urednika na HRT-u.

„Statut sadrži ključne elemente moga programa i plana rada te interpretira ključne točke u smjeru kvalitetnijeg preustroja HRT-a“, naglasio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dodavši kako Statut vidi kao temelj svog budućeg rada. Ustvrdio je također kako će vjerojatno iskustvo primjene pokazati i određene slabosti, no dodao je kako je voljan da se one mijenjaju.

Predsjednika Odbora Branko Vukšića zanimao je odnos javnih i komercijalnih financija, a Radman je naglasio kako HRT mora imati razdvojene javne od komercijalnih financija.

„Sadašnja organizacijska struktura to ne omogućava, no moj je zadatak to promijeniti“, naglasio je.Cilj mi je, kazao je, osigurati transparentnu situaciju korištenja javnog novca. Također je rekao kako mu je namjera da HRT postane integrirana organizacijska cjelina koja simultano upravlja svojim resursima.

Članove Odbora zanimala je i odredba o „poslovnoj tajni“, no Radman je rekao kako osobno tu odredbu tumači izuzetno restriktivno i rijetko jer, kazao je, „sve što se radi mora biti javno verificirano“. Sunčanu Glavak (HDZ) interesirali su aneksi ugovora u radu kako bi se vidjeli koliko je „povlaštenih“ na HRT-u, a Radman je u tom smislu najavio novu sistematizaciju.

Vanjsku članicu Odbora Slavicu Lukić zamjerila je što kandidati za urednike programa moraju imati pet godina uredničkog iskustva, čime se, po njezinim mišljenju eliminiraju kvalitetni novinari, a glavni ravnatelj HRT-a joj je rekao da on tu odredbu tumači šire te to ne bi trebao biti ograničavajući element.