c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa sjednice Vlade RH

02.12.2011 07:20 ZAGREB, 1. prosinca 2011.(Hina), Na sjednici Vlade dana je suglasnost za ustupanje prava građenja na parceli u vlasništvu Republike Hrvatske za potrebe izgradnje poslovnog prostora, rezidencije i stanova Stalne Misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u Genevi, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Donesena je Odluka o djelomičnom pokriću povećanih troškova malih mljekara pri otkupu svježeg sirovog kravljeg mlijeka. Tom odlukom predložena je mjera kojom bi se djelomično pokrilo povećanje troškova prikupljanja svježeg sirovog kravljeg mlijeka na način da se osiguraju sredstva u iznosu do 7.068.388,50 kuna.

Spomenuta sredstva bi se na temelju podataka Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije o otkupu svježeg sirovog kravljeg mlijeka isplatila malim mljekarima koje su u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2011. otkupile od proizvođača do 5,5 milijuna kilograma svježeg sirovog kravljeg mlijeka.

Za provedbu ove mjere Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja osiguralo je sredstva u državnom proračunu RH na poziciji A568024 Poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu. Dana je suglasnost Kliničkom bolničkom centru Zagreb, za nabavu izvora radioaktivnog zračenja za uređaj Gamma Knife, u planiranom iznosu od 7.073.853,00 kuna. Naime, uređaj Leksell Gamma Knife koji se sada koristi u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Zagreb jedini je takav uređaj u Republici Hrvatskoj.

Stavljen je u funkciju u siječnju 2004., koristi se punih sedam godina te više ne udovoljava kriterijima potrebnim za svakodnevni rad. Stoga je nužna zamjena izvora radioaktivnog zračenja. Donesena je Odluka o imenovanju članova arbitražnog vijeća za provođenje postupka arbitraže o Prijedlogu izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama.

Sukladno odredbama Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama sklopljenog dana 13. svibnja 2009. između Vlade RH i sindikata javnih službi u posljednjih nekoliko mjeseci provodili su se pregovori za izmjene i dopune toga Dodatka Sporazumu. Tijekom pregovora o sadržaju izmjena i dopuna postignut je dogovor Vlade RH i sedam od osam sindikata potpisnika, kojih sedam sindikata je i potpisalo odnosno potvrdilo prihvat Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama.

Međutim, to nije prihvatio jedan sindikat-Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. S obzirom da se Dodatak sporazuma ne može izmijeniti ako to ne prihvate sve stranke potpisnice, potrebno je isto riješiti arbitražom sukladnom Dodatku Sporazuma. Napominjemo da Dodatak Sporazumu po svemu ima pravni status kolektivnog ugovora.

Imenuju se dr. sc. Zdravko Marić, državni tajnik u Ministarstvu financija i Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, za predstavnike Vlade Republike Hrvatske u arbitražnom vijeću. Dana je suglasnost Općini Dugopolje za zaduženje kod Hypo Alpe Adria-Bank d.d., u iznosu od 35.000.000,00 kuna. Sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje športskog i rekreacijskog centra te objekta komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni Podi.

Dopunjena je Odluka o davanju suglasnosti Zagrebačkoj županiji za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. Zagreb. U Odluci o davanju suglasnosti Zagrebačkoj županiji za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. Zagreb od 18. kolovoza, u točki 1. stavku 2. briše se točka iza posljednje riječi „godine“ i dodaju riječi: „i Odluci Županijske skupštine o izmjeni Odluke o zaduživanju Zagrebačke županije kod Privredne banke d.d. Zagreb za financiranje investicija u školstvu od 27. rujna 2011. godine.

“ Izmijenjena je Odluka o stambenom zbrinjavanju povratnika-bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi. Cilj ovog okvira jest da se, osiguranjem stambenog zbrinjavanja osoba koje nisu vlasnici stana ili kuće, a koje su živjele u stanovima u društvenom vlasništvu na područjima izvan područja posebne državne skrbi ostvare uvjeti za njihov povratak i trajni smještaj.

Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke d.d. u Zagrebu, za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o. u iznosu od 70.000.000,00 eura, radi financiranja izgradnje autocesta iz Plana građenja i održavanja autocesta za 2008. godinu. Izmjenom će se kredit otplatiti jednokratno u cijelosti, dana 12. prosinca 2014. godine.

Također je izmijenjena Odluka o davanju suglasnosti društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za navedeno kreditno zaduženje. Odlukom o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) u prosincu će se redovnom rotacijom u navedenu mirovnu operaciju uputiti 10 pripadnika Oružanih snaga-topničkih instruktora D-30 (CFC ARTY Team), na rok do sedam mjeseci.

Vlada je upoznata s izmjenama Odobrenja za uplovljenje u unutarnje morske vode radi ulaska u luku brodogradilišta „Viktor Lenac“-Martinščica, za brod Ratne mornarice SAD-a „USS MOUNT WHITNEY“ (LCC-20), radi popravka broda. Prihvaćen je prijedlog da RH bude zemlja partner na 15. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru za 2012. godinu, koji će se održati u razdoblju od 27. do 31. ožujka 2012. godine.

Izmijenjeno je Rješenje o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe državnog proračuna za 2011. godinu Općini Ervenik, za sanaciju štete nastale uslijed eksplozija i požara u vojnoskladišnom kompleksu u Pađanima, budući da je šteta uslijed eksplozija i požara nastala i na drugim dobrima, a ne samo objektima, kako je stajalo u navedenom Rješenju.

Prihvaćen je dogovor u vezi s primjenom odredaba Ugovora između RH i EU o sigurnosnim postupcima za razmjenu tajnih podataka kako bi se uzelo u obzir stupanje na snagu Ugovora iz Lisabona o izmjeni Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o osnivanju Europske zajednice, stoji u priopćenju sa sjednice Vlade.