c S
Dnevne novosti

Prvu presudu Sanaderu pratit će više od 200 novinara, fotoreportera i snimatelja

19.11.2012 07:16 ZAGREB, 16. studenog 2012.(Hina), Izricanje prve presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanader pratit će 200-tinjak domaćih i stranih novinara, snimatelja i fotoreportera iz 40-ak redakcija, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića presudu će objaviti u utorak, 20. studenoga, u 10 sati u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda, gdje se Sanaderu nešto više od godinu dana sudilo u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Tužiteljstvo u tim slučajevima tvrdi da je Sanader ratni profiter jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke te da je za 10 milijuna eura mita izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. Obrana je, pak, uvjerena da niti jedna optužba nije dokazana.

Među brojnim medijima akreditiranima za praćenje suđenja su i ekipe iz inozemstva, od BBC-a i Reutersa do kineske državne novinske agencije Xinhua. Od stranih izvjestitelja tu će biti još novinari francuske agencije France press, američkog Associated Pressa, RTV Slovenije, austrijske državne televizije ORF i Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

Iako se za početak suđenja nije prijavila niti jedna ekipa iz susjednih zemalja poput BiH i Srbije, za izricanje presude se akreditirala jedna srbijanska televizijska kuća. Akreditacije se mogu zatražiti do ponedjeljka, dan prije izricanja presude. Novinari će, kako i ostali sudionici postupka, na izricanje presude dolaziti na poseban ulaz u zgradu suda iz Amruševe ulice koji će biti otvoren od 8,45 sati.

Fotografi će Sanadera i ostale sudionike u sudnici moći snimiti nekoliko minuta prije početka postupka, dok će novinari, osim iz sudnice, objavu presude moći pratiti i iz predvorja putem internoga televizijskog prijenosa