c S
Dnevne novosti

Sabor o smanjivanju naknade za općekorisne funkcije šuma

24.02.2012 07:18 ZAGREB, 23. veljače 2012.(Hina), Hrvatski sabor otvorio je raspravu o izmjenama Zakona o šumama, kojima vlada kani smanjiti naknade za općekorisne funkcije šuma, a raspravu o tom prijedlogu zastupnici će nastaviti nakon podnevne stanke.

Izmjene je predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je rekao kako je riječ o smanjenju naknade za općekorisne funkcije šuma za oko 50 posto.

Izmjenama se ta naknada smanjuje sa 0,0525 na 0,0265 posto od ukupnih prihoda pravnih osoba u Hrvatskoj koje obavljaju gospodarsku djelatnost.

Naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma je jedan od izvora financiranja provedbi radova na biološkoj obnovi šuma. Od pravnih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost u prošloj su godini prikupljena sredstva u ukupnom iznosu od 320 milijuna kuna, izvijestio je Jakovina.

Sredstvima naknade za općekorisne funkcije šuma financiraju se, pojasnio je, radovi biološke obnove šuma, zaštite šuma, radovi gospodarenja šumama na kršu, izgradnja šumskih prometnica, razminiranje šumskih površina i slično.

Jakovina je ustvrdio kako će se tom zakonskom izmjenom omogućiti provedba vladinih mjera u proračunu za 2012. godinu koje se odnose na smanjenje tj. uklanjanje neporeznih davanja.