c S
Dnevne novosti

Telefonski summit EU-Japan o slobodnoj razmjeni

26.03.2013 07:12 TOKIO, 25. ožujka 2013.(Hina/AFP), Predsjednik japanske vlade Shinzo Abe i predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije Herman van Rompuy i Jose Manuel Barroso trebali bi u ponedjeljak održati telefonsku konferenciju kako bi službeno pokrenuli pregovore o zaključivanju sporazuma o slobodnoj razmjeni, objavili su odvojeno Tokio i Bruxelles.

Taj "telefonski summit" predviđen je za 10,30 sati po srednjoeuropskom vremenu i zamijenit će summit koji se trebao istog dana održati u Tokiju u nazočnosti europskih čenika, ali je odgođen u posljednji tren zbog ciparske krize."Tijekom tog summita europska strana mora objasniti stanje u pogledu Cipra, a razgovarat ćemo i o pokretanju pregovora gospodarskog partnerstva o političkom sporazumu između EU i Japana", rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga.

Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht koji je otputovao u Tokio, rekao je da je "sretan što će se telefonska konferencija trojice čelnika održati u ponedjeljak kako bi se pokrenuli pregovori o sporazumu o slobodnoj razmjeni". De Gucht je posjetio da vrijednost gospodarstava Europske unije i Japana predstavlja trećinu svjetske aktivnosti. On je naglasio da je europski izvoz u Japan redovno u padu posljednih godina i prešao je s trećeg mjesta prije deset godina na danas sedmo mjesto.

Bruxelles drži da bi veliki sporazum o slobodnoj razmjeni primjenjen na imovinu, usluge, ulaganja, intelektualno vlasništvo i javne narudžbe mogle omogućiti EU povećanje BDP-a za 0,8 posto. I Japan želi postići sporazum kako bi, među ostalima, podržao svoje elektronsku i automobilsku industriju koje su u Europi suočene sa sve jačom konkurencijom Južne Koreje koja je već zaključila sporazum o slobodnoj razmjeni s EU.