c S
Dnevne novosti

EU: referendum na istoku Ukrajine samo će pogoršati stanje

09.05.2014 07:08 BRUXELLES, 8. svibnja 2014.(Hina/AFP), Održavanje referenduma na istoku Ukrajine u nedjelju "samo će pogoršati stanje" u zemlji, izjavila je u četvrtak glasnogovornica EU-a nakon objave proruskih separatista o održavanju glasovanja, usprkos apelu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Inzistiramo na činjenici da se referendum ne smije održati" jer "bi samo pogoršao situaciju" i "mogao dovesti do novog skandala", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica diplomatske službe EU-a pred novinarima u Bruxellesu. "Takvo glasovanje ne bi imalo demokratski legitimitet", naglasila je ona. "Podržavamo u potpunosti teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

Proruski pobunjenici najavili su u četvrtak održavanje referenduma o nezavisnosti, posebice u gradovima Donjecku i Slovjansku, usprkos apelu Vladimira Putina da ga se odgodi. Izjave ruskog predsjednika "predstavljaju etapu koja može pomoći u smirivanju" ali "moramo vidjeti prate li te riječi djela", izjavila je Kocijančič. Europski ministri vanjskih poslova okupit će se u Bruxellesu u ponedjeljak, dan nakon referenduma.

Mogli bi odlučiti nametnuti nove sankcije i proširiti kriterije na temelju kojih se primjenjuju, rečeno je iz diplomatskog izvora. No, razlike ostaju između zemalja koje se zalažu za veću čvrstoću EU-a spram Rusije i ukrajinskih separatista, poput Poljske i Britanije, i onih koje nisu sklone širenju spektra sankcija na gospodarstvo.