c S
Dnevne novosti

Europski sud drži da poricanje genocida nad Armencima nije zločin

18.12.2013 07:16 STRASBOURG, 17. prosinca 2013.(Hina/Reuters), Tvrdnja, da osmanski pokolj Armenaca 1915. nije bio genocid, nije kazneno djelo, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava.

Taj sud koji štiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima, ocijenio je da švicarski zakon protiv nijekanja genocida krši načelo slobode izražavanja. Presuda će imati utjecaja i na druge europske zemlje, primjerice Francusku, koja je pokušala kriminalizirati odbijanje upotrebe izraza "genocid" u odnosu na masakr Armenaca u vrijeme raspada Osmanskoga carstva.

Jedan švicarski sud kaznio je čelnika ljevičarske turske radničke stranke Dogua Perinceka što je 2007. na predavanjima po Švicarskoj kao "međunarodnu laž" opisao razgovor o armenskome genocidu.

Turska prihvaća da su u gerilskom ratu koji je počeo 1915. poginuli mnogi Armenci, ali ne i da ih je bilo milijun i pol, te da je riječ o genocidu, izrazu kojim se služe mnogi zapadni povjesničari i parlamenti. "Genocid je veoma usko definirano pravno pitanje koje je teško dokazati", ocijenio je sud u Strasbourgu.