c S
Dnevne novosti

Island otvorio tri nova pregovaračka poglavlja

25.10.2012 07:10 BRUXELLES, 24. listopada 2012.(Hina), Island je u srijedu na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvorio tri nova pregovoračka poglavlja i tako došao do 21 ukupno otvorenog poglavlja, od kojih je 10 već zatvoreno.

Na pristupnoj konferenciji na veleposlaničkoj razini Island je otvorio pregovore u poglavljima Financijske usluge, Statistika i Carinska unija. Island je u srpnju 2009. godine podnio zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, a u srpnju 2010. pregovori su službeno otvoreni. Prva poglavlja su otvorena u lipnju prošle godine.

Island je kao član Europskog ekonomskog prostora i schengenskog sustava već uvelike usklađen s europskom pravnom stečevinom. Europska komisija je ustvrdila da je Island u potpunosti usklađen s jednom trećinom od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima se vode pregovori, s drugom trećinom je djelomično usklađen, a trećina je potpuno neusklađena. To uvelike olakšava pregovore s tom zemljom, koja ima dugu demokratsku tradiciju.

Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandskog gospodarstva. Europska unija na području ribarstva ima zajedničku politiku i Island, kao ribarska velesila ne želi to prepustiti Bruxellesu. Druga moguća poteškoća u islandskim pregovorima je slaba potpora građana za članstvo u Europskoj uniji.