c S
Dnevne novosti

Josipović na odavanju počasti hrvatskim mornarima

22.08.2011 07:10 PULA, 20. kolovoza 2011.HINA, Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je u akvatoriju otoka Svetog Andrije, u sredini pulske luke, nazočio svečanosti polaganja spomen ploče u more na mjesto potonuća zapovjednoga broda "Viribus Unitis" čime je odana počast poginulim prvim hrvatskim mornarima i prvom zapovjedniku Hrvatske ratne mornarice admiralu Janku Vukoviću Podkapelskom.
Bojni brod "Viribus Unitis" potopljen je u pulskoj luci na samome kraju Prvoga svjetskog rata, 1. studenoga 1918. godine, a tonući u more sa sobom je povukao nekoliko stotina mornara. Predsjednik Josipović tom je prigodom kazao kako je davanjem počasti žrtvama davnih ratova prilika da se "prisjetimo i davnih bitaka ali i Domovinskog rata u kojem smo izborili slobodu i nezavisnost" ali i da se pogledom u budućnost spriječe politike koje vode u ratove.

"Kao građani možemo puno učiniti, zagovarati one politike i političare koji su spremni pružiti ruku, koji znaju zaštiti svoje nacionalne interese i to kroz suradnju, prijateljstvo, mir s ljudima drugih nacionalnosti, drugih država i drugih vjera" - poručio je Josipović dodavši kako je siguran da na ovim prostorima postoje ljudi dobre volje koji, sjećajući se žrtava, "gledaju s pouzdanjem u budućnost, koji vjeruju u mir kako bi se izbjegle takve tragedije".

"Svi smo spremni za svoju domovinu dati sve, a najviše što možemo dati ne samo za domovinu nego i za ljude je mir. Stoga je to prigoda da se prisjetimo svih besmislenih, štetnih i groznih ratova za koji nisu krivi vojnici, već politike koje su narode i ljude tjerale u rat i donijele neizmjerna stradanja generacija kroz povijest" - zaključio je predsjednik Josipović.

Uz izaslanstva pričuvnih časnika Slovenije, Austrije i Hrvatske svečanosti je bio nazočan i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pukovnik Drago Lovrić te predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije brigadir Ljubomir Cerovac i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je istaknuo kako Pula i pomorstvo imaju neraskidivu vezu koja traje već tri tisuće godina - od doba Rima i Austro -Ugarske.

Predsjednik Josipović prije svečanosti nazočio je svetoj misi koju je predvodio porečko i pulski biskup mons. Ivan Milovan te obišao Mornaričko groblje u Puli. Inače, bojni brod "Viribus Unitis" potopljen je u pulskoj luci na samome kraju Prvoga svjetskog rata, 1. studenoga 1918. godine, a tonući u more sobom je povukao nekoliko stotina mornara.

"Virbus Unitis" bio je admiralski ratni brod koji je nakon Prvoga svjetskog rata, kao i svi brodovi austro-ugarske ratne mornarice, prešao u hrvatske ruke. Tek što se na njemu zavijorila hrvatska crveno-bijelo-plava zastava i pošto je dan prije na njemu otpjevana "Lijepa naša", već sutra ujutro, 1. studenoga 1918. potopili su ga talijanski diverzanti.