c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: novi ZOR smanjit će radna prava

18.04.2014 07:22 ZAGREB, 17. travnja 2014.(Hina), Novi Zakon o radu (ZOR) dovest će do smanjenja radnih prava i povećanja nesigurnosti radnika, a istodobno neće utjecati na nove investicije i povećanje radnih mjesta, jer to i nije svrha radnog zakonodavstva, rečeno je na okruglom stolu koji je pod nazivom "Demontaža socijalne države i novo radno zakonodavstvo" organizirao Franjevački svjetovni red.

Uvodničar Zoran Milić rekao je kako je pred državom veliki izazov - hoće li dozvoliti da se u reformi radnog zakonodavstva iz vida izgubi čovjek, a prednost dade profitu, ili će država učiniti sve što može da se rad ne podredi profitu i tržištu, jer bi to dovelo do dubokih raslojavanja i društvene neravnopravnosti. Uvođenje rada nedjeljom, poticanje agencijskog zapošljavanja, produljenje radnog tjedna - sve to, kaže Milić, ukazuje na veliki odmak od vrijednosti za koje su se ljudi borili i od dosegnute razine prava, pa je pitanje ima li to itko pravo ukidati.

Radno zakonodavstvo nije uzrok izostanka investicija, već troma birokracija i administracija. Milić stoga pita zašto Vlada nije umjesto reforme radnog zakonodavstva krenula u reformu javne uprave, koja se pokazala kao najveća kočnica razvoja. Umjesto toga, kazao je, država udara na radnike; to neće popraviti gospodarsku situaciju u državi ali će štete za radnike biti velike i nenadoknadive. Sociolog Renato Matić s Filozofskog fakulteta smatra da novi ZOR ugrožava radna prava i društvo u cjelini. "Nema ni jednog društva bez uzajamnosti, solidarnosti i pravednosti, a novi ZOR te vrijednosti u potpunosti izbacuje i ostavlja mogućost čovjeku da preživi jedino ako je u funkciji profita".

Novi ZOR temelji se, ističe Matić, na logici socijalnog darvinizma, što znači da će preživjeti oni koji se znaju snaći, dok svi koji ne mogu živjeti bez pomoći drugih nemaju izgleda. A gubitak ljudskog kapitala predstavlja i gubitak društva, zaključio je Matić. Po ocjeni pravnika Gorana Trbojevića, donošenje novog ZOR-a je nepotrebno i potpuno pogrešno s obzirom na tvrdnje zakonodavca da će se time omogućiti očuvanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta. Podsjeća da je Hrvatska i uz važeći ZOR, koji također dopušta otpuštanje radnika, u 2012. ostala bez 160.000 radnih mjesta i bez 200.000 zaposlenih, što samo potvrđuje da ZOR ne utječe na stvaranje radnih mjesta.

ZOR nikada i nigdje u svijetu nije bio sredstvo za kreiranje radnih mjesta već on definira trajanje i sadržaj radnog odnosa. Stoga ni jedan ZOR neće povećati ni smanjiti broj nezaposlenih, ocijenio je Trbojević. Iznoseći niz primjera s kojima se susreće u svakodnevnoj sindikalnoj praksi, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković ocijenio je kako je na djelu koncepcijski pogrešna politika sindikalne scene, koja je pokriće za neke mjere koje Vlada namjerava provesti u dogovoru s poslodavcima. Komentirajući odredbu o fleksbilizaciji radnog vremena, Iveković je kazao da se samo legalizira ono što već postoji na terenu, a što je sada protuzakonito. Kritičan je i prema mjeri zapošljavanja putem agencija jer će to stvoriti tzv. radnike drugog reda.