c S
U središtu

Prijava ozljede na radu radnika

31.12.2012 U slučaju ozljede na radu radnika, dakle osoba u radnom odnosu kod poslodavca, prema članku 6. stavak 4. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te su osobe obvezno osigurane i za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Njima se u okviru obveznoga zdravstvenog osiguranja osiguravaju mjere specifične zdravstvene zaštite radnika i prava za slučaj priznate ozljede na radu i profesionalne bolesti iz članka 14.a  Zakona (a to su: mjere specifične zdravstvene zaštite radnika sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i posebnim zakonima te pravilnicima donesenim na temelju tih zakona, odnosno prava za slučaj priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti).

Osobe u radnom odnosu prava utvrđena Zakonom i Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti (dalje: Pravilnik) za slučaj priznate ozljede na radu i profesionalne bolesti ostvaruju na osnovi ovjerene tiskanice prijave o ozljedi na radu ili profesionalnoj bolesti, odnosno na osnovi rješenja o priznatoj ozljedi na radu, odnosno profesionalnoj bolesti.

Što se prijave ozljede na radu tiče, valja reći da, prema članku 37. stavak 1. Pravilnika, postupak utvrđivanja i priznavanja ozljede ili bolesti za ozljedu na radu, pokreće pravna ili fizička osoba te tijelo državne vlasti kao poslodavac, odnosno organizator određenih poslova, odnosno aktivnosti iz članka 13.a Zakona odnosno osoba koja samostalno osobnim radom obavlja djelatnost podnošenjem prijave o ozljedi na radu, odnosno profesionalnoj bolesti. Prijavu poslodavac obvezno podnosi po službenoj dužnosti ili na traženje ozlijeđenog ili oboljelog radnika.

Prema članku 38. Pravilnika, prijava o ozljedi na radu odnosno profesionalnoj bolesti podnosi se na tiskanici (Tiskanica OZ). Obveznici podnošenja prijave iz članka 38. Pravilnika, koji raspolažu odgovarajućom elektroničkom opremom i koji posjeduju elektronički potpis u skladu s odredbama važećeg Zakona o elektroničkom potpisu te koji su u HZZO-u osnovom pristupnog lista HZZO-a registrirani kao korisnici e-usluge, mogu prijavu ozljede na radu podnijeti i elektroničkim putem kao elektroničku ispravu sukladno odredbama važećeg Zakona o elektroničkoj ispravi.

Uz prijavu se obvezno prilaže medicinska i druga dokumentacija kojom se može dokazati da je nastanak ozljede, odnosno bolesti i mjesto nastanka ozljede, odnosno bolesti uzročno-posljedično vezan uz obvezu i proces rada, odnosno obavljanja djelatnosti.

Sukladno članku 40. Pravilnika, prijava o ozljedi na radu popunjava se u šest primjeraka, a podnosi se područnom uredu HZZO-a prema mjestu prebivališta, odnosno boravka osigurane osobe, a može i područnom uredu HZZO-a na području kojeg je sjedište poslodavca, uz iznimke propisane stavkom 2. i 3. članka 41. Pravilnika.

Prijava o ozljedi na radu podnosi se u roku od 8 dana od dana nastanka ozljede na radu. U suprotnom, osigurana osoba gubi pravo na pokretanje postupka utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu od strane HZZO-a. Napominjemo da je na web stranicama HZZO-a objavljena uputa za popunjavanje prijave o ozljedi na radu.